Molen Lieve Vrouwenpolder / Polder De Nieuwe Oostmoer, onderbemaling, Stad aan 't Haringvliet

Stad aan 't Haringvliet, Zuid-Holland

Lieve Vrouwenpolder / Polder De Nieuwe Oostmoer, onderbemaling
media-bestand
Molen 01890 Lieve Vrouwenpolder / Polder De Nieuwe Oostmoer, onderbemaling (Stad aan 't Haringvliet)
coll. DVM

Stad aan 't Haringvliet
ten zuiden van het dorp, bij boerderij
Goeree-Overflakkee, Zuid-Holland
Goeree-Overflakkee
Middelharnis C (5) 521 Huibrecht Zuijdijk, bouwman

geschiedenis
Op een openbare veiling in 1762 van het boerderijtje "De Lorre" met toebehoren werd het molentje al genoemd.

De molen had niet de functie om de gehele polder te bemalen, maar diende tot onderbemaling van een laag gedeelte van ongeveer 60 ha in de Lieve Vrouwenpolder, deel uitmakend van de Nieuwe Oostmoer. De polder loosde uiteindelijk op de haven van Stad aan het Haringvliet. De molen was particulier eigendom.

Na de indienststelling van een elektrisch gemaal op de bestaande uitwateringssluis van de Polder de Nieuwe Stad, raakte het molentje buiten gebruik en werd rond 1933 gesloopt.

Bron, ook van de tweede foto: "De molens van Goeree-Overflakkee. Verleden, heden en toekomst.", Jan Both, 1989, Molenstichting Goeree-Overflakkee.

Het moet één van de kleinste bovenkruiers ooit in zuidwest-Nederland zijn geweest.

Op het eiland Goeree-Overflakkee hebben totaal 17 korenmolen en 3 poldermolens gestaan. De poldermolens waren allen van hetzelfde type.