Molen van De Graaf van Ast, Sirjansland

Sirjansland, Zeeland

Schouwen-Duiveland, Zeeland
Schouwen-Duiveland

Schretlen & Co, D.A. ✉︎ ? ? 1953

verwoest
geschiedenis

De kleine ronde stenen stellingmolen van Sirjansland (eertijds ''s Heeren Jansland' geheten, maar vaak afgekort tot 'Sir') ging bij de overstromingsramp van 31 januari/1 februari 1953 verloren. Laatste eigenaar was F.A.L.C. baron Schimmelpenninck van der Oye, laatste molenaar P. de Graaf van Ast.

Op 1 februari 1953 brak, op korte afstand van de molen, de zeedijk door en werd de molen prooi van het instromende water. Volgens overlevering was de molenromp relatief goedkoop gebouwd, met veel halve stenen. Mogelijk was deze daardoor niet sterk genoeg. De huisjes naast de molen overleefden de ramp wèl!
Vereniging 'De Hollandsche Molen' vermeldt in haar Jaarboekje 1953-1956: 'In Sirjansland werd de molen door een vloedgolf meegesleurd, naar wij uit De Molenaar van 25 Febr. j.l. vernamen; de molenaar P. de Graaf en zijn gezin konden zich gelukkig bijtijds in veiligheid stellen met de pas aangeschafte vrachtwagen'.
De molen werd niet meer herbouwd.