Molen Het Wit Kruis / Het Witte Kruis, Steenbergen

Steenbergen, Noord-Brabant

aan de Beerestraat, vlakbij de Simonshaven
Baronie en Markiezaat
Steenbergen en Kruisland W (2) 408 Johannis Carolus Lemmens, brouwer

1920 deels afgebroken 1955 restant afgebroken
geschiedenis
'Het Witte Kruis' is in 1817 als stenen windkorenmolen gebouwd achter de woning van bierbrouwer J.C. Lemmens aan de Simonshaven. De molen bestond uit drie lagen: onderin was een oliemolen, daarboven een schorsmolen en de rest was graanmolen. Gezamenlijke eigenaars waren Jan Carel Lemmens (bierbrouwer) en Jacobus Tacx (winkelier en broodbakker).

Laatste eigenaar was Martien Veraart en toen deze ophield met zelf brouwen, is de molen op de stomp na afgebroken. Dat gebeurde in 1920 tot aan de tweede zolder.

Adr. de Groen en Adr. Bosters uit Nieuw-Vossemeer kochten het bovenste stuk aan.
Daarna is in het onderste deel met een motor nog gemalen door graanmalers Moerings uit Zegge, J. de Weert uit Steenbergen en diens schoonzoon M. Danen.
In 1920 werden kap en wiekenkruis afgenomen.
In oktober 1955 is de romp gesloopt en verdween de molen definitief uit het stadsbeeld.

Deze stellingmolen stond aan de Beerestraat, vlakbij de Simonshaven en was eigendom van L. Boets. De molen was een moutmolen voor de brouwerij die stond aan de Beerestraat. Tegenover de brouwerij waren een ros-oliemolen en een mouterij gevestigd.
Eigenaar was S.J. Huijs, wiens erven de molen in 1902 aan L. Boets verkochten.

Bron: C. Slokkers, Heemkundekring De Steenen Kamer, 'De molens van de gemeente Steenbergen'.

Ligging: stad, in de Beerestraat; 0,1 km ZW kerk.
Eigenaar: L. Boets, voorden F. Kruijs.
Bouwjaar: begin 19e eeuw.
Verdwijningsdatum: gesloopt 1906/7.

De ligging van tB is onjuist, waarschijnlijk een meetfout. Moet zijn 0,4 km ZW kerk.

Op 26-11-1903 berichtte De Grondwet het volgende:

Steenbergen, 23 Nov. De vorige week was een jongentje van Jac. Schoutens onopgemerkt langs de galerij op een der wieken geklommen van den molen van L. Boets op Simonshaven alhier. De molenaar, van niets wetende, zette den molen in beweging. De kleine jongen sprong eraf en wilde wegloopen, doch kreeg nu van de volgende wiek zulk een slag, dat hij bewusteloos bleef liggen. Zijn hoofd was deerlijk gewond, terwijl men voor het behoud van een zijner oogen vreest. De ongelukkige werd ter verpleging naar het R. K. Gasthuis vervoerd. Ofschoon men eerst voor zijn leven vreesde, schijnt nu toch het levensgevaar geweken.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 27-05-2021