Molen Nassaupolder, Zevenbergen

Zevenbergen, Noord-Brabant

Nassau buurtschap
Baronie en Markiezaat
Klundert E (2) 85 Domein

De molen is reeds lang geleden verdwenen nadat zijn functie werd overgenomen door een stoomgemaal.
Het gebouw stond nog lang overeind en werd bewoond. De schoorsteen was inmiddels verwijderd, maar het scheprad was nog aanwezig, ook was duidelijk de waterinlaat te zien.
Inmiddels (op 17 nov. 2004) heeft het prachtige gebouw plaats gemaakt voor een bedrijventerrein dat daar gepland is.

trivia
De ruiten zijn al ingegooid, nog deze zomer zal het pittoreske oude gemaaltje van de Nassaupolder onder Roodevaart gesloopt worden. Het wordt (bijna) het einde voor het buurtschapje Nassau.

Het is een favoriet stekje bij de vele fietsers, wandelaars en automobilisten die over de prachtige bomenrijke Koekoekendijk tussen Roode Vaart en Zevenbergen toeren. Een idyllisch plekje uit de oude doos: watertje achter de dijk, gemaal met mooie gevel en roosvenster, ernaast de voormalige dienstwoning, erachter de vruchtbare weidse polder. Vier jaar geleden, leren de statistieken, omvatte het buurtschap Nassau nog tien huizen en 25 inwoners.

Ingegooid
Maar gemaal en huisje staan al maandenlang leeg, de ruiten van het gemaal zijn ingegooid. Volgens het Havenschap Moerdijk, dat de gebouwtjes een jaar of twee geleden aankocht, volgt sloop ‘binnen een paar maanden; we proberen dat altijd zo spoedig mogelijk als ze leegkomen’. ‘Waarschijnlijk al eind augustus, begin september’, weet mevrouw Strikker, die als een van de ‘laatsten der Mohikanen’ in het buurtschapje aan de kruising van de Koekoekendijk en de Krukweg blijft wonen. Zolang het gaat.

Een woordvoerder van het Havenschap meldt dat de sloop van het gemaaltje met aanpalende woning in voorbereiding is. Hoe idyllisch en monumentaal ook ogend, het gebouw van het gemaal Nassau heeft niet de officiële status van gemeentelijk monument.

Het gemaal heeft zijn functie ook al lang verloren. Het enige dat nog in het lege gebouwtje terug te vinden is, is een oude drijfas met vliegwiel van de stoommachine die het gemaal ooit aandreef en het waterrad aan de zijkant.

Over de sloop is nog overleg gaande met het Waterschap Brabantse Delta, de voormalige eigenaar van het gemaal. De inlaatbuis die onder het gemaal loopt en bij droogte water uit de Roode Vaart de Nassaupolder in kan voeren, moet haar functie namelijk blijven houden.

Twee andere huizen, verderop aan de Krukweg, staan ook leeg en wachten eveneens op sloop. Ze vallen allemaal onder de 52 panden die het Havenschap in en om Roode Vaart heeft aangekocht omdat ze binnen de bestaande geluidscontouren van het industrieterrein Moerdijk vallen. De huizen zijn ‘wegbestemd’, vanwege mogelijke lawaai-overlast. Verkoop gaat op basis van vrijwilligheid.

Mevrouw Strikker zag haar buren bij het gemaal met spijt vertrekken. Zelf blijft ze voorlopig nog onderaan de Koekoekendijk wonen, al zijn ze wel in gesprek met het Havenschap over mogelijke verkoop van hun voormalige arbeidershuisje. De uit Zevenbergen afkomstige Strikkers wonen er sinds 1986. „We weten hier al jaren dat de woonbestemming door de gemeente is weggenomen en dat we op termijn weg moeten. Er zit geen druk op verkoop, het gaat uit vrije wil. We mogen het alleen niet meer aan derden verkopen.“

Er komen veel mensen aankloppen die vragen of gemaal en huisje te koop of te huur zijn. Om dezelfde reden als zij daar graag nog een tijdje blijven wonen, omgeven door een weelde van bloemen en groen.

„De rust, het weidse uitzicht op de Nassaupolder. Het is fijn wonen, van de snelweg en het industrieterrein hebben we totaal geen last. Het was hier een gezellig buurtje, je had goeie contacten met de hele buurtschap. Ja, spijtig dat dat aan het verdwijnen is, ook al groei je daar al jaren naar toe.“

Voor de boerderijen aan Koekoekendijk en in de Nassaupolder geldt een andere bestemming, omdat het om bedrijven gaat. Die hoeven (nog) niet weg.
======================
Bron: BN/DeStem van dinsdag 10 augustus 2004