Molen De Beek, Heerde

Heerde, Gelderland

Heerde, Gelderland
Heerde B (1) 25 Jan Jacob Berends, papierm.

1 rad

onttakeld
geschiedenis
In 1675 werd de papiermolen gesticht. Van 1854 tot 1859 was het een niet succesvolle wolkammerij, daarna weer papiermolen.

Op ondergenoemde website staan alle papiermakers vermeld, van Jan Jacobs Docter in 1718, totdat Albertus uit den Bogaard in 1871 de molen verbouwde tot wasserij. In draaitonnen werd de was gespoeld, de oude papierpers werd als mangel gebruikt en de droogloods bleef ook in gebruik.

In 1911 kwam H.G. Uyt den Bogaard op de molen. Tot in de 1930-er jaren dreef het waterrad een centrifuge aan, alsmede via een lange as een dorsmachine in het achterhuis.

Het waterrad is omstreeks 1935 weggebroken. Van 1951 tot 1972 was A. Uyt den Boogaard eigenaar van het Textielveredelingsbedrijf De Beek. Het wasserijgebouw werd in 1981 afgebroken, nu staat er een woonhuis naast het bewaard gebleven muurwerk met de waterval.

- Papiermolens op de Veluwe.
- "Op kracht van stromend water", Hagens 1998.