Molen Frederikspolder, Frederiksmolen / De Freek, Hoogmade

Hoogmade, Zuid-Holland
v

korte karakteristiek

naam
Frederikspolder, Frederiksmolen / De Freek
modeltype
Wipmolen
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01815
oude dbnr.
V518
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 01815 Frederikspolder, Frederiksmolen / De Freek (Hoogmade)

Foto onbekend, collectie DVM

locatie

plaats
Hoogmade
plaatsaanduiding
aan de Kromme Does, tegenover de Vlietmolen
gemeente
Kaag en Braassem, Zuid-Holland
streek
Rijnland
kadastrale aanduiding 1811-1832
Woubrugge A (4) 624 De Frederikspolder
geo positie
X: 100698, Y: 465018
N: 52.17064, O: 4.59343

constructie

modeltype
Wipmolen
krachtbron
wind
functie
inrichting

n.v.t.

plaats bediening
plaats kruiwerk
middenkruier
kruiwerk
zetelkruier
vlucht
17,25 m
Kantel uw mobiel om de tabellen helemaal te zien
wiekenkruis
fabrikant roenummer positie bouw fabricagejaar jaar gestoken positie jaar verdwenen lengte
Pot ✉︎ 2449 buiten 1920 1920? binnen 1954
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
verbrand
geschiedenis

In 1628 werden de Frederikspolder en de Cornelis Jacopsz.polder bedijkt.

1687:
De molen stond al zeker in 1687 op een kaart van J.J. Dou, St. van Brouckhuijsen ingetekend.
De 'Freek' was een vrij kleine onbewoonde wipmolen en stond tegenover de nog bestaande Vlietmolen. In tegenstelling tot de molens in de omgeving was de Freek zwart geteerd

1792:
De Frederikspolder werd 1 oktober 1792 opgenomen in het vervenings-, bedijkings- en droogmakingsplan van Esselijckerwoude (n.b. dit is de oude aanduiding voor het huidige Woubrugge).

1954:
De molen verbrandde op 13 april 1954. De molendeskundige dhr. I.J. de Kramer vertelde ooit dat de molen afbrandde doordat kwajongens een vogel in brand staken. De vogel vloog in paniek tegen de ondertoren, waarna een vuurzee volgde. De molen was op dat moment al buiten bedrijf maar verkeerde nog in behoorlijke staat.

Laatste molenaar was Jan Been.

1957:
In 1957 werd Potroede 2449 gebruikt voor het toen opgerichte molentje van 'de Keukenhof'.

De kruipalen hebben nog vele jaren in het dijklichaam gestaan. Er is wel gesuggereerd om de Munnikenmolen te Leiderdorp, waarvan de omgeving buitengewoon slecht is geworden, hierheen te verplaatsen (hemelsbreed ca. 1,5 kilometer).

nog waarneembaar

aanvullingen

trivia

Poldermolen van de Frederikspolder

Gelezen in 'Kaag en Braassem' Witte Weekblad
Vrijdag 14 augustus 2009 De echo van je buurt

Brand molen De Freek
Redactie - 14 augustus 2009
Reageer op dit artikel Van der Ing bij de afgebrande molen.
HOOGMADE - Na 55 jaar is het mysterie van het afbranden van molen De Freek aan de Kromme Does in Hoogmade opgelost.
Eindelijk wil Piet van der Ing er over praten want: 'ik wil het niet meenemen in mijn graf,' zegt de sympathieke Hoogmadenaar.

Piet van der Ing, Hoogmadenaar wil na 55 jaar eindelijk praten over het afbranden van molen De Freek aan de Kromme Does in Hoogmade. Daar, waar nu alleen nog de begroeide fundamenten van de molen te zien zijn stond ruim 55 jaar geleden een vervallen wipmolen, De Freek.
Van der Ing : 'ik weet het nog precies, het was dinsdag 13 april 1954 om 15.20 uur toen de molen vlam vatte en geheel afbrandde.' In zijn barretje boven op zolder van zijn appartement aan de Van Alckmaerlaan hangt nog een originele foto.
Van der Ing : 'ik was erbij, samen met een vriend toen we, als 14 jarige jongens, na het eieren zoeken in polder De Freek bij de molen een vuurtje gingen stoken omdat mijn vriend, van de padvinderij, mij wilde laten zien hoe je een overlevingsvuur kan maken. De eigenaar van het weiland had ons na de brand gezien en dus wist iedereen wie het had gedaan.
In café Pons van der Eng heb ik toen de legende verzonnen hoe het is gegaan, dat geloofde iedereen maar het is niet juist.
Ik vertelde dat we een waterhoentje hadden gevangen en die boven het vuurtje hielden om het daarna te plukken en op te eten. Het waterhoentje wist te ontsnappen, vloog tegen de rieten kap van de molen die vlam vatte en het was gedaan met de molen.
De brandweer stond machteloos omdat ze niet bij de brand konden komen.'

Mysterie

Van der Ing : 'ik ben nu zeventig en omdat ik het geheim niet wil meenemen in het graf, vertel ik nu het echte verhaal. Na het eieren zoeken hebben we inderdaad een vuurtje gestookt bij de molen. Maar wat er gebeurde, het ging steeds harder waaien en waar wij geen rekening mee hebben gehouden was de wind uit het uit het oosten kwam. Op een gegeven moment blies die het vuur tegen de rieten kap waardoor de molen vlam vatte, in korte tijd stond ie in lichte laaie en geheel afbrandde. Dit is het ware verhaal..'

Omdat de boer de twee jongens herkende moest Van der Ing zich verantwoorden bij de rechter, hij kreeg voogdijtoezicht vanwege zijn leeftijd en omdat de vader van het gezin was overleden.
Van der Ing : 'ik vind het nog steeds onrechtvaardig dat mijn vriend zich niet hoefde te verantwoorden. Zij hadden waarschijnlijk goede contacten in de hogere kringen.'

Van der Ing is blij dat hij nu het ware verhaal heeft kunnen vertellen, het doet hem zichtbaar goed. Toch heeft hij alle jaren genoten dat zijn dorpsgenoten zijn verzonnen verhaal hebben geloofd

foto's

foto's