Molen De Vrede (1e), Ouderkerk aan de Amstel

Ouderkerk aan de Amstel, Noord-Holland

Ouder-Amstel, Noord-Holland
Amstelland
Ouder-Amstel G (1) 120a J.L. Laghmuller

achtkante bovenkruier op hoge vierkante onderbouw

geschiedenis

Mutueel testament van Matthijs van Dort en Elisabeth Koreveld, echtelieden, wonende aan de molen de Vrede in de Rondehoeper Polder, onder den Gerechte van Ouder Amstel, 31 maart 1780: Stadsarchief Amsterdam.

Deze achtkante stellingmolen op hoge vierkante schuur werd gebouwd in 1789.
Bron: archief Ten Bruggencate.

De molen op perceel G120a op de kadastrale kaart van Ouder-Amstel uit 1821 werd aangeslagen voor ƒ 350 (OAT07089G006). In het overzicht van de industriemolens in Ouder-Amstel (OAT07089AT01) is dat bedrag toegeschreven aan een koorn- en snuifmolen.

Een ingemetselde gedenksteen gaf als bouwdatum op den 5 de van Oogstmaand 1789.
Bron: "Ouderkerk van voorheen (4)", art. op Weekblad voor Ouder-Amstel.nl, 22 mei 2022.

29-03-1838: Algemeen Handelsblad

G.H.MATTHES Gzn., L.G. WESTENBERG, W. A. ZELDERS en D BETH, Makelaars te Amsterdam, zullen op Zaturdag den 21sten April 1835., des middags ten 12 ure , in de Herberg de Frije 'Handel te Ouderkerk , in het bijzijn van den Wel-Ed. Heer Vrederegter van  het kanton Ouder-Amstel, ten overstaan van den Notaris W. STRENGMAN als daartoe bij vonnis der Regthank van eersten aanleg te Amsterdam gecommitteerd verkoopen: de KOREN- eu SNUIFMOLEN genaamd de Vrede , zijnde een Windmolen , met alle de vaste Gereedschappen , 'gaand en loopend Werk, Koei- en Paardenstal, Wagenhuis,' ruimen Moestuin, Boomgaard, Werf en Erve benevens het onlangs zeer vertimmerde Molenaars Woonhuis , alsmede twee Kampen uitmuntend WEI- en HOOILAND , alles iv den Rondenhoep-polder nabij het Dorp Ouderkerk, aan de Rivier den.Amstel ouder de gemeente Ouder-Amstel en zulks op die voorwaarden als in de Aanplak-Billetten is vermeld. De bewijzen van eigendom en Veilcondilien zijn vier dagen bevorens te zien bij den Notaris W. STRENGMAN te Ouderkerk.De molen verbrandde op 4 juli 1907, de eigenaar toen was de Graan- en Meelhandel Gerrit Post.

Na een brand werd op dezelfde plek, mogelijk met gebruikmaking van de oude stenen fundatie, in 1907 de Westzaanse blauwselmolen Het Welvaren, ook wel De Blauwe Hengst genoemd, als korenmolen herbouwd, zie verder de opvolger.