Molen Floris Schouten Vrouwenpolder, De Geelhoorn, Sassenheim

Sassenheim, Zuid-Holland

Teylingen, Zuid-Holland
Sassenheim A (3) 313 De Floris Schouten Vrouwen polder

verplaatst 1726 verbrand en herbouwd
De Floris Schoutenpolder werd gesticht op 5 mei 1565.

De Vrouwenpolder werd in 1633 gevormd, stond bekend als de Geelhoornse Polder, en werd in 1658 op 1 juni samengevoegd met de Floris Schoutenpolder.

Vanouds maakte deze polder deel uit van het Sassemerbrouck en was bekend onder de benaming Geelhorn- of Gele Horenpolder.
Bron: onbekend.

In 1657 werd de molen van de Floris Schouten Vrouwenpolder verplaatst naar de nieuwe Molensloot, hij zou de gecombineerde polders bemalen op de Sassenheimervaart nabij de ringvaart van de Lisserpoelpolder.

De molen brandde in 1726 af en werd ter plekke herbouwd als gele wipmolen, wat de bijnaam verklaard.

In 1827 verkocht molenmaker Van der Zaal de trap van een uit de Zijpe afkomstige molen voor ƒ 14 aan "de geel hooren mool".

In 1927 werd de molen gesloopt en vervangen door een ruwoliemotor die het scheprad aandreef. Middels een duiker bemaalde dit gemaal ook de Kooipolder. In 1942 kwam er een elektrisch gemaal met scheprad, ca. 150 m westelijker.

Bron: Kroniek van de Lisser Timmerman en molenmaker Cornelis van der Zaal, 1762-1839, Bert Kölker, 2012.