Molen De Hoop, Eemnes

Eemnes, Utrecht

Twee of drie koppel stenen

Elke wiek droeg wel 26 heklatten.

1916 onttakeld 1928 restant gesloopt

De molen stond in Eemnes-Buitendijcks, zo'n 600 m W van de kerk.

De molen was van de familie Pas, een geslacht dat uit Neede afkomstig was. Er werd tarwe, rogge en boekweit gemalen.

1836: In 1836 werd Willem Pas geboren, de laatste molenaar van deze molen. Hij huwde met Grietje van Essen, zij kregen zes kinderen, vier zonen en twee dochters.

1871: Willem liet in 1871 het molenpad ter lengte van 250 m en 2½ m breed bestraten, dat molenpad is nog te zien.

1888: In 1888 werd er een stoomketel in de molen geplaatst. De kleindochter van Willem Pas zag in 1909 de wieken nog wel eens rondwentelen op windkracht. In 1916 stierf Willem op 80-jarige leeftijd. Of hij ook geweten heeft dat in ditzelfde jaar de molen onttakeld zou worden, is niet bekend. Een firma Hordijk klaarde deze klus.

1928: In 1928 werd de molen uiteindelijk gesloopt. Wat overbleef was een halve molensteen, die ligt voor de ingang van de boerderij aan de Molenweg nr 10. Deze boerderij was het voormalige molenhuis waar de familie Pas gewoond heeft.

Bron ondermeer: Eemnes en zijn molens, artikel door G.S. Koeman-Poel in Tussen Vecht en Eem 1976 afl. 4. Met dank aan H. van der Kaay.
MHO