Molen Pijnappel, Pannerden

Pannerden, Gelderland

Zevenaar, Gelderland
Achterhoek en Liemers
Pannerden B (1) 99a Henk Verwaaijen, molenaar

1936 verbrand 1944 romp verwoest
geschiedenis
Nadat de oude molen in 1803 werd afgebroken, werd de Pannerdense molen in de buurt van het veerhuis opnieuw opgebouwd als ronde stenen molen.
In het patentregister van 1806 komt D. Verwaaijen voor als molenaar van de nieuwe molen. De Verwaaijens bezaten tot ongeveer 1841 een bakkerij en een molen. Van ongeveer 1841- 1860 werd de molen verpacht aan B. Van Megen, en van 1860 tot 1876 aan W.A. Peters. Deze werd opgevolgd door resp. F.W. Willemsen en J.F. Willemsen. De Laatstgenoemde kocht de molen in 1892 en breidde hem uit met een stoommachine. In 1928 kwam de molen in het bezit van fam. Pijnappel. In 1936 brandde de molen af, waarna de overgebleven stomp met elektrische maalderij in 1944 door de bezetter werd opgeblazen.
De molen was eigendom van J.F. Pijnappel

Bron: "Oude Ambachten en Bedrijven achter Rijn en IJssel", J.W. Petersen en W. Zondervan, De Walburg Pers, 1974.
Peter de Vries, 12 juli 2009.

Mijn vader G.H. Willemsen verkocht de molen aan de heer Pijnappel.
B. Gehrig-Willemsen (kleindochter van J.F. Willemsen), Zwitserland, 30 dec. 2013.

Algemeen Handelsblad, 26 dec 1846:
"Volgens de laatste officiele berigten was den 22sten in het bovendeel der ijsstopping in het Pannerdensche Kanaal beweging ontstaan en was het ijs den 23sten tot aan den korenmolen opgeruimd; benedenwaarts in het Galgendaal zat het steeds vast."

Vlissingse Courant, 13 okt. 1936:
"Graanmolen afgebrand
Hedenmorgen is brand uitgebroken in een graanmolen te Pannerden. Het vuur breidde zich zoo snel uit, dat de brandweer er alleen in kon slagen het aangrenzende woonhuis te behouden. De molen brandde tot den grond toe af, waardoor 2000 H.L. graan verloren ging.
De oorzaak van den brand is onbekend. Verzekering dekt de schade."