Molen De Oude Molen, Kruiningen

Kruiningen, Zeeland

Reimerswaal, Zeeland
Zuid-Beveland
Kruiningen G (1) 1 Machiel de Jonge, molenaar

Twee koppel stenen

geschiedenis
De molen werd gebouwd in 1801 na het omwaaien van de standerdmolen. Eerste eigenaar was Thomas de Fouw, die de molen in 1837 verkocht aan Machiel de Jonge. In 1858 verkocht diens weduwe de molen aan W. Nieuwenhuize, die deze een jaar later overdeed aan L. de Jonge. Diens zoon J. de Jonge verwierf de molen in 1865. Het windrecht van 150 gulden dat bij jaarlijks aan de ambachtsheer moest voldoen, kocht hij voor 1500 gulden af van de ambachtsheer, waarna hij de molen twee jaar later aan zijn broer Johannes legateerde.
In 1892 kwam de molen in banden van M. Boone Azn, die deze in 1911 verkocht aan A. Verschuure, die in 1938 de molen toebedeelde aan H.A. Verschuure. De laatste beroepsmolenaar, die elders nog een mechanische maalderij had, maalde tot 1953 op windkracht.

Na een openbare verkoop werd de gemeente in 1959 eigenaar voor ƒ 2500,-. Bij de restauratie van 1964-65 is de buil op de begane grond verwijderd. Gelijktijdig is een deel van de ijzeren Pot buitenroede gerepareerd en werd het in 1937 aangebrachte stroomlijnsysteem Van Riet met remkleppen vervangen door een nieuwe Oudhollandse tuigage op beide roeden. Het wiekenkruis was toen voorzien van flink ingekorte roeden met een vlucht van 20,60 m, waardoor het geheel nogal grof oogde.

Na een langdurige restauratie van 1986 tot 1992 stond de molen er weer prachtig bij. Er moest ook vrij veel worden vernieuwd: er werden zes achtkantstijlen in eiken vervangen (eigenlijk is het achtkant van grenen). Ook werden nieuwe, veel lichtere, roeden gestoken die veel beter in verhouding waren tot deze tamelijk kleine molen.

De vrij kleine molen raakte vanaf de vroege jaren 1960 meer en meer ingebouwd en tenslotte was de omgeving erg slecht geworden. Op 1 maart 2001 werd de complete molen door een enorme kraan verplaatst naar een 140 m zuidoostelijk gelegen kunstmatige heuvel.

Bron: Nederlandse Molendatabase.