Molen in de Molenbuurt (opvolger), Molenbuurt

Molenbuurt, Noord-Holland

Molenbuurt
Texel, Noord-Holland
Texel
Texel C (1) 219 Martinus Langeveld, molenaar

geschiedenis
De molen werd oorspronkelijk gebouwd in Zaandijk in het jaar 1738. Daar was zijn naam "het Gekroonde Blauwselvat" en was hij, zoals zijn naam doet vermoeden, ingericht voor de productie van blauwsel. In 1827 werd de molen afgebroken in Zaandijk en verplaatst naar de Molenbuurt op Texel.

Na de drooglegging van de Polder Eierland (1835-1840) werd de molen overgenomen door de Sociƫteit van Eigendom van Eierland. Die haalde molen uit elkaar en bouwde hem weer op aan het eind van de Postweg nabij De Cocksdorp.

Een boerderij, die van voor 1810 is en vlakbij de molen stond herinnert tot op heden aan de molen via de boerderijnaam, genaamd de Molenhoeve. De weg die door de buurtschap Molenbuurt loopt herinnert niet meer aan de molen noch aan de buurtschap, de weg heet thans namelijk Bargen, vernoemd naar de buurtschap Bargen van iets verderop.

Willem van der Hoeven, 18 mei 2008.

NB De aangegeven locatie is een schatting.