Molen De Goede Verwachting / Molen van de Sluisdijk / Molen van Oortgijsen, Den Helder

Den Helder, Noord-Holland

Den Helder
op of aan de Sluisdijk
De Noordkop

zeskante bovenkruier

geschiedenis
Op 4 september 1897 werd de molen door de bliksem getroffen en ging volledig in vlammen op. De molen was hiervoor wel verzekerd, maar werd niet meer in deze hoedanigheid opgebouwd. Ervoor in de plaats kwam een stoomzagerij.

Leidsch Dagblad 7 september 1897:
De houtzaagmolen van den heet H.J. Janzen Sr. in gebruik bij de firma Janzen & Co. aan de Sluisdijkstraat te Helder, werd door het hemelvuur getroffen. De molen en de belendende houtloodsen brandden tot den grond toe af. Alles was verzekerd.

In de omgeving van Nieuwstad (de Visbuurt) waren meer houtzagerijen. Zo meldt de Helderse en Nieuwdieper Courant van 26 februari 1871: In gezetenen, die in hun belang wensen gehoord te worden omtrent het bouwen van een molentje tot het zagen van hout op een bergplaats van gebr. Klein, aan de Bassingracht alhier, worden overeenkomstig de bepalingen van het Koninklijk besluit van 31 januari 1824, opgeroepen om zich te vervoegen aan het raadhuis der gemeente.

Het gemeentelijk jaarverslag uit 1871 noemt een houtzagerij van M.W. Ruijgh met een stoomtuig van 4 paardenkrachten. Deze stoomhoutzagerij bevond zich niet ver van het complex van de houtzaagmolen Goede Verwachting op een gebied dat nu bekend is als de Ruyghweg (verdere gegevens ontbreken nog).

Eigenaren:
Gebr. Janzen, zij waren tevens eigenaar van de meel- en trasmolen De Eendragt.
Jan Oortgijsen kocht op 14 december 1897 na de brand het werfcomplex etc.

Informatie van website Helderse Molens

De molen was van Houthandel N. Vinken & Co te Den Helder.

trivia
Locatie: op de zuidwestgrens van de Visbuurt (toen Nieuwstad genoemd) in een gebied dat toen de Ribbetjes werd genoemd. Nu bekend als het Vinkenterrein nabij de Fabrieksgracht en Ruyhgweg.

Helderse Molenstichting ijvert voor herbouw 'De Goede Verwachting'
DEN HELDER - De Helderse Molenstichting ‘De Onderneming’ maakt zich sterk voor de herbouw van de houtzaagmolen 'De Goede Verwachting' in Den Helder. Om dit mogelijk te maken is er een crowdfundingactie van start gegaan die de realisatie van de molen op het Vinkenterrein aan de Fabrieksgracht mogelijk moet maken.
Martin E. van Doornik, 5 feb. 2019.

Zie Allemolens.nl, nr. 13011.