Molen Jacobs, Milsbeek

Milsbeek, Limburg
v

korte karakteristiek

naam
Molen Jacobs
modeltype
Ronde molen, beltmolen
functie
korenmolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
restant
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01618
oude dbnr.
V245
Meest recente aanpassing
| Foto
media-bestand
Molen 01618 Molen Jacobs (Milsbeek)

Ansichtkaart, serie 15 nr 5, foto Ir. J. Voerman, coll. DVM

locatie

plaats
Milsbeek
plaatsaanduiding
Oudebaan 11, 6596 DD Milsbeek
gemeente
Gennep, Limburg
streek
Noord-Limburg
geo positie
X: 193782, Y: 415147
N: 51.72372, O: 5.94850

constructie

modeltype
Ronde molen, beltmolen
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
inrichting

Drie koppel maalstenen, het vierde koppel lag
onder in de molenberg

plaats bediening
beltmolen
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
vlucht
ruim 24 m
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
restant
bouwjaar
verdwenen
door oorlogsgeweld
geschiedenis

In het begin van deze eeuw kreeg een zekere molenaar Jacobs landelijke bekendheid door de bouw van zeven windmolens, waarvan hij zelf de molenmaker was. Dat was uitzonderlijk!

Gerardus Jacobs, geboren op 23 maart 1867 te Heumen (Gid.) bouwde zijn eerste molen in Overasselt (Gld.) in 1890. Het was een standerdmolen, die hij in Raamdonksveer (N.B.) had gekocht. Deze molen bestaat nog, hoewel hij na een storm in 1972 zwaar werd beschadigd en in 1981 op een andere plaats in Overasselt werd opgebouwd.

In 1894 bouwde Jacobs in Overasselt [moet zijn Heumen. Red.] zijn tweede molen om mogelijke concurrentie door een andere windmolen het hoofd te kunnen bieden. De eerste molen verkocht hij, de tweede verhuurde hij.
In Uden (N.B.) bouwde Jacobs in 1904 een molen, waarop een knecht als molenaar werd aangesteld. Deze molen verkocht hij in 1906 en daarna bouwde hij in Groesbeek (Gld.) in de buurtschap 'Op de Horst' een achtkante grondzeiler 'De Korenbloem' genaamd. Naast deze windmolen liet een boer een maalderij met een zuiggasmotor bouwen, waarvan de molenaar de opdracht kreeg voor elke prijs te malen.
De concurrentiestrijd was kort maar hevig. Jacobs verkocht "De Korenbloem" aan Hendrik Fleuren, de molenaar van de Noorder- of de Witte Molen in Groesbeek, en kocht in 1908 een van de twee stenen windmolens in zijn geboorteplaats Heumen [was al van hem, door hemzelf gebouwd. Red.]. Deze molens waren in 1894 gebouwd en stonden zeer dicht bij elkaar. Een ervan, die thans nog bestaat, was eigendom van J. Jetten.

G. Jacobs liet zich door Jetten uitkopen, sloopte zijn molen en met de onderdelen ervan bouwde hij een nieuwe stenen grondzeiler in Milsbeek. Deze molen stond op een natuurlijke hoogte aan de Oude Molenweg, thans de 'Ovenberg' genaamd. Zie Tenbruggencatenummer 01619.

Provinciale NH Courant, 09/09/1922; p. 1/4:
Onder een ingestorten muur. Te Milsbeek had een droevig ongeluk plaats bij den in aanbouw zijnden korenmolen van den heer Jacobs. Een 2-jarig zoontje van den heer Janssen, die zich in den molen bevond kwam onder den instortenden muur van den molen, welke daar aan eene zijde te zwaar met zand was gestut. Onmiddellijk werden alle pogingen aangewend om het kind te bevrijden. Toen het te voorschijn werd gehaald bleek het reeds te zijn overleden.

Om de positie van zijn bedrijf te verbeteren, bouwde Jacobs aan de rijksweg Nijmegen-Venlo in 1922-1923 een nieuwe forse stenen bergmolen [dat is dit record. Red.].
Twee jaar later kocht hij zes hectare grond op de Lochterheuvel, tussen Gennep en Heven gelegen en bouwde daarop weer een stenen bergmolen, waarbij gebruik werd gemaakt van onderdelen van de grondzeiler aan de Oude Molenweg in Milsbeek. die voor dat doel werd onttakeld. In die jaren werd Jacobs door mr. P.G. van Tienhoven, de toenmalige voorzitter van de Vereeniging 'De Hollandsche Molen' benaderd om in IJsselstein, een nieuw gesticht Peeldorp in de gemeente Venray en genoemd naar de toenmalige minister van Landbouw, een windmolen te bouwen. Dit plan is echter niet tot uitvoering gekomen.

De witte stenen molen van Milsbeek stond bijzonder fraai op de hoge berg dichtbij de kom van het dorp. De wieken van de molen, die een vlucht had van ruim 24 m, waren geschilderd in de Nederlandse driekleur. Op de molen lagen drie koppel stenen, waaronder een koppel blauwe Duitse stenen; een vierde koppel stenen lag onderin de molen op een maalstoel. Jacobs bouwde zelf naast de molen het café "De Tramhalte" en aan de overzijde van de rijksweg de molenaarswoning. Gerard Jacobs, die op 8 juni 1950 overleed, had zeven kinderen, twee zonen en vijf dochters. Zoon Frans, die zijn vader als molenaar opvolgde en twee van de dochters bleven ongehuwd.

Op het einde van de maand oktober 1944 werden de inwoners van Milsbeek geëvacueerd. In de week na 29 oktober werden Milsbeek en omgeving door de Britse artillerie vanaf de linker Maasoever zwaar beschoten. Granaten sloegen ter hoogte van de kap- en de luizolder grote gaten in de romp zodat de kap voorover van de molen viel. Het overblijvende gedeelte van de romp werd na de oorlog hersteld en voorzien van een regenkap.

Met de elektrische maalstoel onderin de molen werd daarna nog enige jaren gemalen. Omstreeks 1952 werd in het pakhuis naast de molen een hamermolen en een mengerij geïnstalleerd voor het malen en samenstellen van mengvoeders. In 1974 werd de zaak opgeheven. Een gedeelte van de romp en de molenberg zijn nog overgebleven.

nog waarneembaar

aanvullingen

trivia

*In maart 2004 is men begonnen met het afgraven van de molenbelt en is het laatste gedeelte van de aandrijving met stenen van de malerij verwijderd.
Het betreft hier een koppel 13e blauwe Duitse stenen en een koppel 14e kunststenen met een gietijzer kroonwiel met houten kammen. De molenromp wordt gedeeltelijk opnieuw opgetrokken en verbouwd tot bedrijfsruimte.

Opmerking: Bij de windmolen Gerarda in Heijen bestaat de lange spruit uit één molenroede afkomstig uit de molen van Jacobs.

Foto's 3,4 en 5: Onder het puin afkomstig van de molen van Jacobs liggen een koppel 13e blauwe Duitse en een 14e koppel kunststenen. Verder ligt er nog een gedeelte van de steenkraan en een gietijzeren kroonwiel met houten kammen.

Foto 6:Foto afkomstig van vermelde website "Molenromp te koop".

Foto 7:Zeventiende-eeuwse balk in de molen van Jacobs, waarschijnlijk afkomstig uit een boerderij. De foto werd gemaakt door Nico Jurgens op 25 april 1995

De molenromp staat te koop maar het wil nog niet zo vlotten, zie De Gelderlander
-----

foto's

foto's