Molen van Van Heeswijk, Veghel

Veghel, Noord-Brabant

De Eikelkamp
Meierij van 's-Hertogenbosch

In 1842 dienden Antonie Scheij & consorten bij de Gemeente Veghel een aanvraag in voor het
oprichten van een windkoren- en pelmolen op de hoek tegenover Café De Zwaan.
De stenen bergmolen diende gebouwd te worden op enkele graslanden –toebehorend aan olieslager Rogier van de Wiel-. Antonie Scheij was al molenaar op de grote standerdmolen in de Veghelse straat. Aangezien de omwonenden – landbouwer Theodorus van de Wiel, kuiper Martinus Rovers, smid Laurentius van Dueren, koopman Jan van de Sande en herbergier Nicolaas van der Linden- geen bezwaar maakten draaiden vanaf 1843 [of 1847?] de wieken van de grote stenen bergmolen op de kop van de Sluisstraat en Oude Sluisweg.
In 1853 was Jan van den Broek molenaar.
Hij werd in 1876 opgevolgd door Johannes Bernardus Antonius Duffhues die een aanvraag indiende voor het installeren van een stoomwerktuig in de molen. De windmolen in de Sluisstraat ging bij openbare verkoop van de goederen van ene molenaar Joachijms [alias d’n Moesmulder] over op Louis Vermeulen, zoon van de molenaar van Vorstenbosch.
Broer Johannes Mathijs was molenaar in Vorstenbosch. Aangezien laatstgenoemde getrouwd was met een Veghelse die zeer verknocht was aan haar geboortedorp besloten beide broers de molens om te ruilen.

*Krantenartikel
'Openbare Verkooping'
van een Steenen Wind-Korenmolen met Stoomvermogen,
Huis en Tuin en van eene Bouwhoef, Bouw- en Weilanden
onder Veghel
De notaris Jhr/ De Kuijper,
ter standplaats Veghel, zal krachtens Rechterlijk bevel, voor de Erven Jacob van Zutphen te Veghel, provisioneel op Woensdag den 20en Augustus 1890, ten herberge van G.A. de Graauw aan de Haven en finaal op Donderdag den 4en September daaraanvolgende, ten herberge van Adr. van Hoof in de straat, telkens om 4 ure des namiddags te beginnen, in het openbaar
Veilen en Verkoopen:
1e Koop, Een Steenen Wind-Graanmolen met Stoommachine, Woonhuis, Schuur, Erf en Tuin te Veghel aan de Hoogeinde, in sectie D. No 1843, te zamen ter grootte van 14 Aren 65 Centiaren.
Bron: Het Bosch genaempt Den Ekelkamp, blz 30
geschreven door Rolf Vonk
ingezonden op 21 november 2010

Op 07-01-1911 berichtte De Zuid-Willemsvaart het volgende:
VEGHEL. Woensdagmorgen circa vijf uur zou de molenaar Johan Vermeulen zich aan den arbeid begeven. Bij het in beweging zetten van de roeden van den molen viel hij eensklaps naar beneden en bleef bewusteloos liggen. Gelukkig was de knecht in de nabijheid, en die, zijn baas niet op den molen vindende, een onderzoek instelde, met het gevolg dat hij hem onder den molen op de steenen vond met gebroken arm en gekneusde beenen.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 3 juni 2021

Tot 1919 bleef Jan Mathijs Vermeulen molenaar. De molen werd in hetzelfde jaar gekocht door Udenaar Victor van Heeswijk, molenaar op het Hoenderbosch te Uden.
De Veghelse molen in de Sluisstraat werd overgenomen door zoon Jan van Heeswijk en in 1920 uitgebreid met een zuiggasmotor om de molen te draaien tijdens windstilte.
In 1924 werd de molen gesloopt.
Bron: Het Bosch genaempt Den Ekelkamp, blz 30, geschreven door Rolf Vonk, ingezonden op 21 november 2010.
nog waarneembaar
In 1977 schenkt Vic van Heeswijk de Gemeente Veghel een fontein die voor zijn bedrijf op de hoek van de Sluisstraat en Violenstraat geplaatst werd.
De fontein stelt een molensteen voor en verwijst daarmee naar de oude windmolen van Van Heeswijk die voorheen op de plaats van het bedrijf stond. De fontein is verdwenen bij de
aanleg van het nieuwbouwplan De Borders in 2009. Zie afbeelding molensteen

Tekst behorende bij bovenstaande ansichtkaart van Rolf Vonk:
Op de foto de kruising Sluisstraat-Oude Sluisweg. Fier in het midden de molen van Van Heeswijk en rechts daarvan een schoorsteen van de gasfabriek.
Aan de rechterzijde naast de tramrails richting Sint-Oedenrode het nieuwe tramstation met Café De Zwaan.