Molen (standerdmolen), Deurne

Deurne, Noord-Brabant

Roede 969, Pot
Roede 1110, Pot
over de wieken

De windborden waren in rood-wit-blauw geschilderd.

geschiedenis

In 1816 werd op de hoek van de Molenstraat en de tegenwoordige Harmoniestraat (toen een onderdeel van de oude "Hogeweg"), een standerdwindmolen gebouwd. De bouw vond plaats op last van Theodoor baron de Smeth (1779-1859), de toenmalige heer van Deurne. De windmolen diende ter vervanging of aanvulling van de watermolen aan het Haageind, ook eigendom van De Smeth.

De windmolen aan het einde van de Molenstraat werd een eeuw lang draaiend gehouden door telgen van de familie Truijen, tevens de herbergiers van "de Zwaan".
In 1831 was de pachtprijs van de molen 350 gulden per jaar. Pachter was toen Antonij Truijen (1792-1869).

De molen was later van P.J. Truijen, later van Veltmans. Truijen, telg uit een bekende molenaarsfamilie ter plaatse, bezat twee windmolens en stoomgraan- en oliemolen.

Terwille van nog bruikbare onderdelen, kocht de Weertse molenmaker Chr. van Bussel de molen in 1925 voor afbraak. De molen werd in 1926 afgebroken.
Nog tot na de oorlog bleef de lichte verhoging, waarop de molen stond, zichtbaar op het terrein. Nadien werd op deze plek café Beckers gebouwd. Na heel lang braak te hebben gelegen, werd op dit terrein eind jaren '90 het appartementencomplex "Molenberg" gebouwd.

Volgens het boek 100 Jaar Molen in Zeilberg, werd deze molen in 1811 in Asten gebouwd, en in 1816 in Deurne herbouwd. Maar dat kan niet correct zijn, aangezien er in die tijd geen molen verdween in Asten. Vermoedelijk is er verwarring met de ros-oliemolen in Asten.

trivia

Op de afbeelding is een oude 17er maalsteen te zien die ooit van deze molen was. De steen kwam op 16 januari 2006 bij de Holtens Molen tegen de belt aan te liggen, nadat hij een hele omzwerving had gemaakt via de Gemeentewerf en molen De Volksvriend te Liessel.

Venloosch weekblad, 18-07-1868
OPENBARE VERKOOPING
van twee
STANDAARD-WIND GRAANMOLENS TE DEURNE.
De Notaris VAN RIET te Deurne, zal voor zijne principalen in het openbaar verkoopen:
1. Een bijzonder sterk gebouwden en druk beklanten STANDAARD-WIND GRAANMOLEN,
gelegen te Deurne bij het Dorp.
2° Een mede welbeklanten, goed onderhouden en sterken STANDAARD-WIND GRAANMOLEN, gelegen te Deurne op Vrekwijk. Beide Molens in gebruik te aanvaarden bij de betaling der kooppom op den 2 Januarij 1869.
Deze verkooping zal geschieden te Deurne in het Logement bij TRUIJEN, provisioneel op Dingsdag den 1 September 1868, en 14 dagen daarna finaal, telkens des namiddags om 5 uren te beginnen.