Molen Het Nieuwe Licht, Meijel

Meijel, Limburg

dorp z.z., aan weg naar Roggel (den Donk)
Peel en Maas, Limburg
Noord-Limburg

door oorlogsgeweld
geschiedenis
Wegens onenigheid met de molenaar van de standerdmolen, besloten enkele klanten rond 1870 een "Maatschappij tot het bemalen van een windgraanmolen" te vormen en in de nabijheid een nieuwe stenen molen op te richten. Op het Hagelkruisveld kocht men een stuk bouwland, in in 1872 kreeg Jan Sanders, koopman, toestemming voor de bouw van de windmolen op de Donk voor het malen van graan en het slaan van olie. De molen werd in de volksmond Het Nieuwe Licht genoemd, de standerdmolen werd toen Het Oude Licht en kon al spoedig verdwijnen als gevolg van de concurrentie.

In 1903 hief de maatschappij zichzelf op, en verkreeg klein-aandeelhouder, landbouwer en molenaar Thomas Sanders de molen voor ƒ 6500.

Bij een novemberstorm werd de molen in 1921 vernield. Tijdens het herstel werkte molenaar Sanders met een 25 pk gloeikopmotor van het merk Sanders uit Enschede. Molenmakers waren Wout en Jan Jansen, aanvankelijk in dienst van Van Himbergen uit Woensel, na diens overlijden zelfstandig.

Eind 1920-er jaren werd de Sanders-motor vervangen door een Deutz dieselmotor van 35 pk, die een dubbele ijzeren maalstoel aandreef voor het malen van veevoer en boekweit, en waarvoor de olieslagbank en de kollergang werden uitgebroken. Het oliewerk was tot dan toe aangedreven geweest door een lange spil die via een schijfloop door het spoorwiel werd aangedreven.

In 1934 voorzagen de Gebr. Van Beek uit Nieuwe Wetering de molen van Dekker stroomlijnwieken. Deze dreven toen een koppel 17-der blauwe Duitse stenen en een koppel 17-der kunststenen aan.

De molen werd in de nacht van 12 op 13 oktober 1944 door de Duitsers boven de molenberg opgeblazen, waarbij het gevlucht kruislings op de stomp van de romp bleef liggen.

In de 1930-er jaren kocht Sanders een nabijgelegen boerderij en bouwde daar een maalderij, die echter in 1940 afbrandde. In de nieuwbouw werden een hamermolen, een mengketel en een koekenbreker geplaatst. De veevoederfabriek werd na het overlijden van Thomas Sanders in 1950 als NV geleid door zijn kinderen. Op 1 januari 1984 verkochten de bejaarde zusters Anna en Nelly Sanders het bedrijf.

Bron: "De Molens van Limburg" van P.W.E.A. van Bussel, 1991.

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1936.