Molen Herman, Helmond

Helmond, Noord-Brabant

Molen 01567 Herman (Helmond)

Helmond
Molenstraat
De Peel

geschiedenis
De molen was van origine een Zuid-Hollandse poldermolen en werd nabij het station van Helmond herbouwd als achtkante bergkorenmolen.

In de jaren 1954-1955 werd de molen gedeeltelijk gesloopt, waarna een deel van de romp is blijven staan. Later in 1978 verdween ook dit laatste restant.

De laatste molenaar was F. van Stekelenburg.
Bron: Visser, 1981; Heugten, 1982. Onderzocht door Wim en Wiro van Heugten.

Op 27-09-1901 berichtte de Nieuwe Tilburgse Courant het volgende:
Maandag had op den molen van den heer Herman van Stekelenburg te Helmond een droevig voorval plaats. H. Hendriks, molenmaker, aldaar werkzaam, had het ongeluk uit de molenkap op de steenzolder te vallen, waardoor hij zoodanige kwetsuren bekwam dat bij naar het liefdehuis en daarna per brancard naar zijne woning moest worden vervoerd. Heelkundig onderzocht en behandeld, verklaarde de arts zijne wonden van zoodanigen aard, dat er zeer weinig hoop op herstel bestaat, waarom hem dan ook de laatste H. Sacramenten zijn toe gediend. Het ongeluk van den braven, oppassenden man, verwekt algemeene deelneming.
Ingezonden door Caroline Schaeffer, 27-05-2021

Op 30-09-1901 berichtte de Provinciale Noordbrabantsche en 's Hertogenbossche courant het volgende:
AARLE-RIXTEL, In vervolg op ons bericht van Donderdag moeten wij melden dat H. Hendriks, die het ongeluk had te Helmond uit de kap van een molen te vallen, aan zijn bekomen wonden overleden is.

Het slachtoffer was de 62-jarige Hendrik Hendrix, geboren te Horst. Hij overleed op 24-09-1901 om 13.30 uur. (Overlijdensakte – Open archief / RHCE)

trivia
Er stonden vroeger verschillende molens in Helmond: aan de Gerwenseweg, de Hoofdstraat, de huidige Korenbloemstraat, de Mierloseweg, op het Tolpostplein en aan de Molenstraat.

NAA Helmond inv.nr. 150 register hinderwetvergunningen nr. 42:
C.H. van Stekelenburg molenaar wonend te Helmond, vraagt op 4 april 1884 vergunning aan tot het oprichten van een windgraan- en moutmolen op het perceel wijk D nr. [Niet ingevuld] kadastraal sectie C nr. 805. Akkoord gemeentebestuur 9 mei 1884, waarbij binnen 6 maanden op te richten.
De molen moet worden gebouwd op een afstand van minstens 50 meter van de provinciale weg Helmond-Deurne.
Deze afstand wordt gerekend uit de as van de weg en het middenpunt van de molen.
Bron: Wiro van Heugten.

Molen Herman was afkomstig uit de voormalige gemeente Vlaardingerambacht.
In aanmerking komen de drie molens van de Zouteveense Polder en de molen van de naastgelegen Broekpolder die allen in 1883 werden afgebroken. Een eiken en een grenen achtkantstijl uit molen Herman zijn verwerkt in de nog bestaande molen van Swartbroek (mededeling van George Adriaens; inderdaad zijn in die molen twee stijlen vervangen).
Nico Jurgens, 19 aug. 2009

Van Links naar rechts:
1. Mevrouw Bremers
2. Toos van Nunen
3. Annie van Nunen (geb. 1916 en huw. met Heystee)
4. Francisca van Stekelenburg
5. Regina van Stekelenburg

De molen stond in de Molenstraat in de omgeving van waar nu de moskee staat. De foto is gemaakt omstreeks 1924/1925.
zie: de website van RHC-Eindhoven