Molen Vlietpolder, Vlietmolen (4e), Naaldwijk

Naaldwijk, Zuid-Holland

Naaldwijk
Noordlierweg nr 1
Westland, Zuid-Holland
Westland

versieringen

In de tuin van het streekmuseum is een gedenksteen van de molen nog aanwezig. Op de gedenksteen staat te lezen dat de molen in 1792 was verbrand en in 1793 is herbouwd. Op een tweede steen staat vermeld dat op 18 augustus 1865 de molen wederom is verbrand en op 18 december weer was herbouwd. De molen was in 1866 weer maalvaardig.

Wat er met de molen in de tussentijd van 1866 en 1886 is gebeurd, is niet geheel duidelijk.

restant
1928 onttakeld / voor 1948
geschiedenis

De molen stond aan de Noordlierweg nr. 1. Dit was het officiële adres toentertijd. Het was de eerste woning daar op de hoek van de Monnikenlaan en Vlietweg.

Westlandsche courant, 23 maart 1898
Op 1 April a.s. is het 25 jaar geleden, dat ondergetekende als Molenaar aan den Vlietmolen benoemd werd en hoopt hij dien dag met de zijnen herdenken,
W,Koene, Naaldwijk, 23 maart 1898

Westlandsche courant, 3 juni 1899
Het BESTUUR van den Vlietpolder is voornemens aan te besteden op Donderdag 8 Juni, des avonds 7 uur, bij A.OLSTHOORN in de Molenstraat te Naaldwijk.
de on925derhoudswerken aan den VLIETMOLEN, waarvan het bestek en voorwaarden ter inzage liggen in bovengenoemd café.
Het bestuur van den Vlietpolder,
De Secretaris, W.B. MAAS.
De Voorzitter, N.J. GROENEWEGEN.

Westlandsche courant, 19 februari 1908
Slaplanten en partij KARDOEZEN te koop.
Adres: W. Koene, Naaldwijk, Vlietmolen

Westlandsche courant, 7 juni 1911
Te koop: ongeveer 200 roe Bloembollen,
waaronder de beste handelssoorten.
Adres: W. Koene, Vlietmolen, Naaldwijk

Maassluische courant, 21 juni 1913
Dankbetuiging
Ondergeteekende betuigt bij dezen aan het Bestuur en alle Ingelanden van den Vlietpolder zijn innigen dank voor de kostbare Cadeaux hem ter gelegenheid van zijn 40jarig Jubilé ten deel gevallen. W. Koene, Vlietmolen, Naaldwijk

De Graafschap-bode, 16 oktober 1925
Terstond gevraagd:
R.K. Meisje, boven de 15 jaar, voor hulp in de huishouding, goede behandeling verzekerd.
A.Koene, Vlietmolen te Naaldwijk

Westlandsche courant, 28 december 1927
De ingelanden van den Vlietpolder en Oude Lierpolder hebben een drie weken geleden beraadslaagd over de bemaling, met tot vervanging van den ouden vlietmolen door machinale bemaling terwijl de vergadering van den Ouden-Lierpolder het bestuur opdroeg een onderzoek in te stellen naar wijze en kosten van machinale bemaling alsmede naar den verbeterden windwatermolen die op de vergadering was ter sprake gebracht door den heer M. Vroeg te Naaldwijk, zonder dat deze echter omtrent plaats of inrichting van dezen molen bepaalde gegevens kon verstrekken.

In 1928 zijn alleen de wieken eraf gehaald (wellicht na een binnenbrandje?). De molen is verder als woning met het leien dak intact gebleven tot zeker 1948 en diende die tijd als woning voor de molenaar Koene en zijn gezin die het gemaal bediende.
Informatie van Fam. Persoon, 4 januari 2006.

De molen werd in mei 1928 gesloopt en vervangen door een dieselmotor van 35PK met vijzel.
De stenen veldmuren zijn opgemetseld tot de hoogte zoals het gebouw er nu bij staat.
Op 1 juli 1928 is de eerste steen gelegd voor het nieuwe motorgemaal dat op 5 september 1928 in bedrijf ging

Woning op fundering gebouwd.

1,7 km z.z.o. van de kerk aan de Vlietweg oostzijde

De molen had als bijzonderheid abnormaal brede heklatten. I.p.v. de gebruikelijke 2 binnenzomen, had deze molen 3 binnenzomen.