Molen De Jonge Willem / De Jonge William, Alblasserdam

Alblasserdam, Zuid-Holland

Alblasserwaard

achtkante bovenkruier op vierkante onderbouw

1925 buiten bedrijf 1945 gesloopt

02-09-1863: Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage
"Zondag middag, omstreeks één ure, is de bliksem in houtzaagmolen van den heer A. Goedhart, te Alblasserdam ingeslagen. Eenige dagen geleden, was er eene IJzeren roe gestoken , waar de bliksem langs is gegaan , en daarna de balie langs den stijl waarop de molen rust, waaraan groote schade is te weeg gebragt. Gelukkig is er, ofschoon de molen vol damp was, geen brand door ontstaan."

18-07-1889: De Grondwet
Zaterdag namiddag is de bliksem bij Alblasserdam ingeslagen in den zaag- en korenmolen van den heer W. Goedhart, zonder brand te veroorzaken. Alleen is het binnenwerk eenigsxios beschadigd. De molen is niet van een afleider voorzien.

*krantenartikel, krant/datum onbekend
‘Oud-Alblasserdam’
Dit artikel slaat op de foto rechts bovenaan:
Van de Hoogendijk, links van de molen, toont de houthandel N.V. de Amstel, ter plaatse waar nu de Zuurstoffabriek De Alblas staat. Bovenin de molen bevonden zich ook molenstenen, waarmee graan gemalen werd. Dit gebeurde ’s nachts en het houtzagen overdag.
Deze houtzaagmolen werd waarschijnlijk in 1848 gebouwd voor de fa. Goedhart.
Na 1900 nog enkele jaren onder de naam N.V. de Amstel.
In 1919 werd opnieuw van eigenaar veranderd toen de houtzagerij tot 1925 zaken deed onder de naam Klaver & Van der Hoogt.
In 1925 werd de molen opgekocht door de heer F. Smit, die op die plek begon met de vestiging van de acetyleenfabriek, met iets verderop de zuurstoffabriek. De loodsen bleven staan mocht door fa. Klaver & Van der Hoogt gebruikt worden.
Dit duurde tot februari 1945, toen zowel de houtloodsen als de fabriek door Engelse vliegtuigen gebombardeerd werden, bij welk bombardement de heer F. Smit de dood vond.
Informatie: J. Hoek, 10 juni 2010

1925: De molen was tot 1925 in bedrijf

1945: De molen  werd in 1945 gesloopt.

De dubbelfunctie zaag- en korenmolen kwam in Zuid-Holland weinig voor.

Volgens info van de Hollandsche molen had de molen 2 koppels stenen en een 3-tal zaagramen. (klinkt logischer dan 4) daarnaast ook een inrichting om latten te zagen.
(Dat zal de verwarring hebben gegeven omtrent het aantal zaagramen.)
Na de sloop van de Jonge Willem liet fa. Klaver de lattenzager Werklust in de Polderstraat in Alblasserdam bouwen.
Informatie van Arie Hoek, 30 december 2022.