Molen De Hoop / Molen van Maat, Alblasserdam

Alblasserdam, Zuid-Holland

J. en P. van der Hoogt 1847

As 616, De Prins van Oranje
De Prins van Oranje

1847: Gebouwd als koren- en pelmolen ter vervanging van een in 1586 gebouwde wipmolen.

Arie Maat was de laatste molenaar van molen De Hoop te Alblasserdam. Arie Maat moest op 20 jarige leeftijd het bedrijf overnemen nadat zijn vader was overleden.
Hij bezorgde ook meelproducten bij de bakkers waarvoor hij een vrachtwagen van het merk Chevrolet gebruikte.

23-06-1886: Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage
Een tragisch ongeval viel te Alblasserdam voor. Een 13jarige knaap uit Zuidland, die bij familie te A. logeerde, ontsnapte aan het toezioht van zijn oom, die in een korenmolen woont, en begaf zich, niettegenstaande het hem meermalen verboden was, in den molen om zich te vermaken met het ronddraaien op een der groote kamraderen. Met de beenen tusschen de raderen gerakende, mocht het aan zijn 10jarig broertje gelukken hem er uit te helpen, maar zoodanig verwond, dat de knaap den volgenden dag, onder vreeselijke pijnen, overleed.

05-08-1890: De Maasbode
Voorst is de bliksem geslagen op eene roede van den korenmolen van den heer Spruitenburg te Alblasserdam. Een stuk van de roe is weggeslagen, en hoewel ook in den molen eenige schade veroorzaakt werd, heeft de bliksem geen brand veroorzaakt.

12-08-1893: Nieuwe Vlaardingsche courant
Te Alblasserdam is door den bliksem een der wieken van de korenmolen van den heer G. Spruitenberg tot splinters geslagen, zonder verdere ongelukken te veroorzaken.

29-04-1944: Rotterdamsch nieuwsblad
Omstreeks honderd jaar geleden werd hij gebouwd door een zekeren Van der Hoogh. Deze liet nu eens echt 'een molen' neerzetten. Het ging uit de royale hand en de metselaar heeft er eens extra zijn best op moeten doen. Zoo is de romp sterk "gezalingd" en wat nog meer opvalt: de steenen zijn niet horizontaal, doch verticaal gemetseld. Verder heeft hij extra veel werk gemaakt van den bovenrand.

Overigens speelt de molen van eigenaar Spruytenberg rond 1952 een rol bij de sloop van de molen Ons Genoegen. De gemeente Alblasserdam was bereid molen De Hoop te restaureren m.b.v. onderdelen deze molen. DHM weigerde echter z'n medewerking omdat ze Ons genoegen in z'n geheel wilde herbouwen.

Het bedrijf breidde zich uit, en er werd over gegaan op transportwerkzaamheden.
De molen raakte in verval en werd in 1955 gesloopt. Hoe het verloop van het bedrijf verder gaat kunt u lezen op de externe link.

wetenswaardigheden

De bovenas is hergebruikt in de ondermolen O te Ursum (Schermer) maar bevindt zich thans in de Stadsmolen te Axel (Zeeuwsch-Vlaanderen).

Deze stenen molen was vanaf de stellinghoogte sterk getailleerd tot aan de kap.