Molen Polder Autena, Grote Autenase Molen, Vianen

Vianen, Utrecht

Vianen C (3) 433 De polder Autena

Binnenscheprad ? / Scheprad

Gemaal aan de Merwedekade 10, hoek Bolgerijse kade te Vianen, voor de polder Autena
De polder Autena werd door twee windschepradmolens bemalen op de Zederikboezem.

16-05-1832: De voorganger verbrandde door een blikseminslag op 16 mei 1832 tussen 4 en 5 uur namiddag. De schade bedroeg ƒ 9200. De nieuwe molen werd aanbesteed op 12 juli 1832 en werd gebouwd door de Gorcumse molenbouwer Exalto.
J. de Vries, 3 maart 2005.

1915: In 1915 werd de zuidelijke of Groote Autenasche molen aan het westelijk uiteinde van de Bolgerijse kade gesloopt en vervangen door een dieselmotorgemaal, hetgeen de eerste motorpolderbemaling op de Zederik betekende.
De noordelijke of Kleine Autenasche molen, aan het westelijk uiteinde van de Middenwetering, werd tegelijk afgebroken, aangezien zijn functie door het nieuwe motorgemaal overbodig geworden was.

1942: Het motorgemaal bestond uit een eencilinder ruwolie-dieselmotor van 50 pk, direct drijvend een centrifugaalpomp met éénzijdige instroming. De dieselmotor werd in 1942 vervangen door een elektromotor.

Het gemaal was ondergebracht in een op de fundering van de oude molen opgebouwde machinekamer, waartegen aan de noordzijde een bijgebouw met bergplaats en kantoortje werd gebouwd. Het gemaalgebouw is opgetrokken uit grauw-rode baksteen. Het deel waar zich de machinekamer bevindt, is afgedekt met een van rode pannen voorzien zadeldak. Hier bevinden zich in de korte gevel drie getoogde ramen, waarboven een rond vensters.

Tegen de noordgevel een gevelsteen met: ‘polder Autena // gem.Vianen en // Everdingen // 1915.

Het lagere deel is plat afgedekt en bevat een getoogd venster en een zelfde deur. Een aantal vensters is dichtgezet. Het gemaal is nog in gebruik (Teixeira IV (III), 757; Schaepman, 239).