Molen Biezenpolder, Biezenmolen, Vianen

Vianen, Utrecht

1926 buiten bedrijf 1926 gesloopt

De molen is tussen 1583 en 1585 herbouwd door Johan de Bruin.

Nadat de molen in 1926 gesloopt werd, is er een gemaal voor in de plaats gekomen.

*toelichting bij de afbeelding van bovenstaand krantenfoto:

Honderdveertig jaar heeft een De Jong de watermolen van de Biezenpolder bediend. De laatste veertig jaar was dat Gerrit de Jong, die de laatste jaren van het geslacht is dat zo hecht verbonden is aan de molen op Bolgarijen.
De burgemeester van Vianen speldde hem een bronzen eremedaille verbonden aan de orde van Oranje-Nassau op, toen Gerrit de Jong op de laatste dan van het vorig jaar afscheid nam. In die veertig jaar heeft hij zo'n 60.000.000.000 liter water de polder uitgepomp.

Informatie van Arie Hoek, 27 mei 2011

*Nieuwsblad voor Gorinchem e.o. 4.1.1957:
Koninklijke onderscheiding voor watermolenaar te Vianen.
Op de laatste dag van het scheidende jaar 1956 heeft de heer Gerrit de Jong afscheid genomen als machinist van het watergemaal van de Biezenpolder. Dit geschiedde in tegenwoordigheid van het polderbestuur, familie en anderen. De familie De Jong’s naam is bijna anderhalve eeuw met de historie van het poldergemaal verbonden geweest. Verschillende geslachten zijn gedurende tal van jaren op het bekende watergemaal werkzaam geweest en de thans scheidende was hiervan de laatste. Veertig jaar heeft hij in deze functie de belangen van de polder gediend en ook de overheid was zulks niet ontgaan. Burgemeester G.B. Pellikaan was hiervan de vertegenwoordiger en met enige hartelijke woorden achtte hij het zich een voorrecht om de heer De Jong voor zijn langdurig dienstverband te mogen onderscheiden. Door de burgemeester werd hem de medaille in brons van de Orde van Oranje-Nassau opgespeld.

Informatie van J. de Vries, 16 september 2011