Molen Oostermolen / Molen van Jan Knol / Meule van Jan Pap, Steenwijk

Steenwijk, Overijssel

Steenwijk
0,4km ten oosten/zuidoosten van de toren aan de stadsbinnenwal, aan de Oosterpoort
Steenwijkerland, Overijssel

1908 verbrand/ 1922 restant gesloopt
geschiedenis
Eigenaar David Schurink liet deze molen bouwen op de plaats van de afgebroken voorganger. Even na 1860 brandde de molen twee keer af. David verzocht in 1868 om een stoommachine bij zijn molen te mogen plaatsen, maar gezien het extra brandgevaar wees de Gemeenteraad zijn verzoek af. Na David's overlijden in 1874 verzocht zijn weduwe Annigje Rijkmans, de nieuwe eigenaresse van de molen, in 1881 opnieuw om een stoommachine te mogen plaatsen. Haar verzoek werd wel ingewilligd.

Uiteindelijk werd Jan Knol eigenaar en naar hem was de bijnaam van de molen Molen van Jan Knol (in dialect: Meule van Jan Pap).

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant
07-08-1895

Heden morgen, terwijl de molen van A. Knol aan de Oosterpoort in werking was, brak een der wieken plotseling af, Met donderend geweld stortte zij naar beneden, dwars door de zwikstelling heen en kwam loodrecht in den grond binnen den molen terecht, ter diepte van ongeveer 6 voet. De twee knechten waren gelukkig juist binnen in den molen aan het werk.

Opregte Steenwijker courant
11-04-1898
In den nacht van Donderdag op Vrijdag werd door iemand op straat vuur ontdekt boven in den molen van J. Knol alhier. De eigenaar werd dadelijk gewekt. Een onderzoek bracht aan 't licht dat de 'vang' rondom het houten kamrad hierop gedeeltelijk geklemd zat, zoodat tijdens het werk, waarmede men des avonds te 7 uur was opgehouden, eene sterke wrijving is ontstaan, waardoor genoemde houten deelen in brand zijn geraakt. Het harde hout (azijnhout) was reeds als verkoold, ''gelukkig voor den eigenaar, werd het vuur bijtijds gezien en kon men het vuur bijtijds gezien en kon men het met eenige goede hulp in een paar uur meester worden.

Door een door blikseminslag ontstane brand is de Oostermolen op 11 november 1908 verwoest.

De restanten van de gemetselde onderbouw bleven staan tot 1921 tot er in 1922 het oude postkantoor werd gebouwd. Andere bronnen melden dat de restanten rond 1911 werden gesloopt.

Molens en Brandgevaar, D. Buiter, artikel in Historische Mededelingen, 2002-2
Molens in en rond Steenwijk, G.M. Laar, artikel in Historische Mededelingen, 1985-1
Lexicon Steenwijks Verleden op de website van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken (zie boven).