Molen De Zwarte Hengst / De Swarte Hengst, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

Molen 01441 g De Zwarte Hengst / De Swarte Hengst (Sneek/ Snits)

Sneek/ Snits
aan de Geeuw, ZW van de stad
Sneek A (1) 222 Wed. Jetze de Vries Buwalda, koopvrouw

geschiedenis
De molen (links op de bovenste foto) is afkomstig uit Zaandam-West en werd in opdracht van A. Buwalda naar Sneek overgebracht ter vervanging van de in 1804 afgebrande voorganger (De molen was in Zaandam-West in 1669 gebouwd als oliemolen, in 1717 werd hij vertimmerd tot balkenzager. De naam "de Zwarte Hengst" verhuisde mee naar Friesland).

Op 11 september 1843 overleed Jeltje de Vries Buwalda, vrouw van Thomas Cool, koopman. Hierbij was 1/2 deel in de houtzaagmolen betrokken.
Dat geldt ook voor Catharina Thomas Cool, overleden 23 februari 1847, dochter van Thomas Cool, houtkoper & wijlen Jeltje Jetzes de Vries Buwalda. En voor Trijntje Eekma, overleden 2 juli 1853, vrouw van Gerrit Thomas Cool, koopman.

Op 6 maart 1856 werd de molen verkocht door J.W. Langenberg te Den Haag, waarna Jan ter Horst er op 12 mei van datzelfde jaar zijn houtzagerij mee startte. Eerste zager was Nicolaas Staanstra, die 34 jaar op de molen gewerkt heeft en woonde in het huis tussen de molen en de fabriek.

De molen werd rond 1890 afgebroken toen een stoommachine en een nieuwe houtzagerij in bedrijf werden genomen.

Nadat de molen onttakeld was, zijn ene Wouda en een zekere Fontein nog eigenaar geworden, in welke volgorde is nog niet vastgesteld.

Bron ondermeer:
- Tresoar, Memories van successie 1818-1928, Toegangsnr. : 42, Inventarisnr. : 14059, Dagregisternr.: 144.
- Tresoar, Memories van successie 1818-1928, Toegangsnr. : 42, Inventarisnr. : 14064, Dagregisternr.: 412.
- Tresoar, Memories van successie 1818-1928, Toegangsnr. : 42, Inventarisnr. : 14071, Dagregisternr.: 1083, Register IV : R.1934.

trivia
Op de bovenste foto staat links De Zwarte Hengst, en rechts de run- en houtzaagmolen van Gonggrijp (Tenbruggencatenummer 01441 h). Achter het zeil van de boeier Hermina zit de stroopmolen van Verwer (Tenbruggencatenummer 01441 i) grotendeels verborgen.

Op bovenstaande foto staat een man op de balie, het was de eerste zager de heer N. Steenstra.

Ten Bruggencate noemt deze molen Het Zwarte Paard.

In veel publicaties staat dat De Zwarte Hengst in 1892 werd verplaatst naar Franeker. De naar Franeker verplaatste romp was echter niet deze, maar die van de tegenoverliggende Zaagmolen van Gonggrijp.
Dick Bunskoeke, 11 mei 2010.