Molen De Hoop / Molen van Zwart, Sneek/ Snits

Sneek/ Snits, Fryslân

Molen 01441 c De Hoop / Molen van Zwart (Sneek/ Snits)
Fotoarchief NSR

Sneek/ Snits
Oosterkade

geschiedenis

Deze molen was een der hoogste molens van Friesland, met een vlucht van 96 voet. Eigenaar fa. Jelle Zwart & Co.
Gesloopt 1910 (LOFW 1910-1911).

De molen werd rond 1912 gesloopt.
Dick Bunskoeke, 13 mei 2010.

Later was hier de meelfabriek van Zwart, met een karakteristieke hoge houten toren erop.

Op 8 maart 1912 werd de NV Veevoederfabriek De Hoop opgericht, met de stoomkorenmolen De Hoop ter waarde van ƒ 15.000. Oprichters waren Schelte Westra, Johannes Zwart en Jelle Zwart. Zij kochten de gebouwen dat jaar van een groep van 9 verkopers.
Bron: koopakte in Tresoir toegang 26, inv. 120139.

trivia

De korenmolen aan de Oosterkade staat zeer onduidelijk aangegeven op de TMK van ca. 1850, de veldminuut van 1855, de TMK van 1864 en de Kuyperkaart van 1865. Wel staat de Rog-molen (=korenmolen) duidelijk op de Eekhoff-kaart van 1849-1859.

Volgens de TK van 1909 stond toen aan de Oosterkade een oliemolen.

NB Deze aanduiding kan niet slaan op de molen van Zwart. Wat echter wel kan is dat de tekst op de kaart is achtergebleven nadat de iets oostelijker staande oliemolen van Ale Steenstra (Tenbruggencatenummer 13216) inmiddels was verdwenen.
Wat betreft de aanduidingen op de veldminuut: die zijn evident vaak een slag in de lucht. Er staat een molen, maar de functie klopt vaak niet of maar deels.
Dick Bunskoeke, 15 mei 2010.

Afb.2: Fotograaf: S. Bakker Jz. Koog Zaandijk
Datum: poststempel sept. 1904
Gegevens: Sneek met links de Jousterkade en rechts de 1e Oosterkade. Op de toren rechts staat J. Zwart & Co.