Molen De Hoop / Molen van Hiddema, Bolsward/ Boalsert

Bolsward/ Boalsert, Fryslân

aan de Leeuwarder Vaart wz.
Wûnseradiel

vlinderwieken, zelfzwichting

1921 deels afgebroken 1968 restant gesloopt
geschiedenis
Nadat de voorganger in 1899 door brand was verwoest, volgde de herbouw van deze grotere molen die ook dichter bij het water kwam te staan.

Nieuwsblad van het Noorden, 4 aug. 1899:
"Het bericht uit Bolsward, dat namelijk de timmerknecht R.O. van Tjerkwerd, aan de gevolgen van den val van den korenmolen te Bolsward overleden was, is voorbarig geweest. Hoewel de toestand van den werkman hopeloos schijnt te zijn, was hij echter Dinsdagnmiddag nog in leven."
Een later bericht meldt:
"Rein Oosterveld, van Tjerkwerd, die Donderdag te Bolsward van een in aanbouw zijnden molen viel en twee ribben brak, is hedennacht overleden."

Toen de foto van 1900 werd gemaakt had de molen het zogenaamde vlinderwieksysteem van Westra.
Twee jaar later werd O.A. Hiddema uit Dokkum eigenaar. In 1905 had de molen geen vlinderwieken meer, maar gewone.

In 1907 werd de molen buiten dienst gesteld, omdat een stoommachine hem onafhankelijk maakte van de wind.
In De Molenaar van 8 juli 1914 bood Hiddema molenonderdelen te koop aan, "alles in puiken staat, voor een deel in 1897 vernieuwd".
Leeuwarder Courant, 12 juli 1913:
"Te koop aangeboden:
IJZEREN MOLENAS, lang tusschen de lagers 4.25 M., asgaten 89 X 40 c.M.;
IJZEREN MOLENROEDE, lang 22.20 M., dikte in de as 32 X( 40 c.M.;
De geheele inrichting voor zelfzwichting voor 2 ROEDEN, BORDJES, HEFBOOMEN, STANG door de as; ASRAD MET VANG en toebehooren, middellijn asrad 2.50 M.; BOUKELRAD, middellijn 1.20 M.; HEKRAD, „ 3.60 „ ; 4 SCHIJFLOOPEN met spillen, waarvan 3 lang 4.70 M. en ingericht voor klauwspillen, de andere met riemscbijf; Drie BALSPILLEN. Verder MOLENKAP, korte en lange SPRUITEN, enz. Het aangebodene is in puiken staat, voor een deel in 1899 nieuw gemaakt, alles bijzonder zwaar en van prima houtsoort. Aan den molen dagelijks te bezichtigen. Adres: O. A. HIDDEMA, Bolsward."

In 1921 werden kap en wieken verwijderd en de romp tot op de eerste legering afgeknot.
In werd het restant 1968 opgeruimd.
De echte naam was De Hoop (Fr Mb blz 64).

Bronnen o.a.:
- W. Jellema & Johan Kroon.
- "De bijzondere spinnekop van Franeker", art. door Jan Hofstra in De Nieuwe Molenwereld no. 8, dec. 2021.

trivia
Op de foto rechts: In de verte verheft zich op zijn zaagschuur de houtzaagmolen van Schoonhoff die in 1921 uit het stadsbeeld verdween.

NB De aangegeven locatie is een schatting naar de topografische kaart van 1931.