Molen Waterschap Pingjum, Pingjum/ Penjum

Pingjum/ Penjum, Fryslân

Witmarsum B (8) 904 Hermanus Johannes Banning, bakker, en mede E.

muonts, grondzeiler
zelfzwichting op beide roeden

De molen was eigendom van het waterschap Pingjum.

In 1818 sloten vijf gecommitteerden uit de belanghebbende eigenaren en gebruikers en een viertal "polderheeren" een contract tot bepoldering van landerijen bij het dorp Pingjum, gelegen "binnen de zoogenaamde Gulden Halsband, de algemeene Vaart en de Buure-Laan." De polderheren betaalden de aanleg van de benodigde waterstaatkundige werken, zoals de bouw van een tweetal windwatermolens (deze en Tenbruggencatenummer 01427), de aanleg van "Molen-Aaren" en tochtsloten en andere voorzieningen.

In 1878 werd de polder omgevormd tot een waterschap. Dit in verband met toenemende onvrede over de toestand waarin de polderwerken verkeerden. Ook werd het polderreglement op sommige punten als onduidelijk ervaren. De naam van het waterschap bleef "Pingjum". In 1879 werden Bartele Rijpma en Jetze de Boer te Pingjum aangesteld als molenaars.

Volgens het jaarverslag van de Vereniging DE HOLLANDSCHE MOLEN verdween de molen in 1932/33. De molen stond aan de Pingjumer Vaart o.z., en werd vervangen door een elektrisch gemaal.

Bron ondermeer: archief van Particuliere polder Pingjum, 1818-1878, Archiefnet.