Molen Vierkantspolder / Almenumerpolder, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

aan de Molensloot wz.
Harlingen, Fryslân

muonts, grondzeiler

>
geschiedenis
De molen bemaalde de Almenumer Polder en loosde het water via de Molensloot op de Franeker Trekvaart.

Hij komt reeds voor op de kaart uit de Nieuwe Atlas van Eekhof uit 1852.

Bron: "Molens in en om Harlingen een rijke historie",door Tj. Severein, 1990. Verzameling H. van der Kaay.

De Leeuwarder Courant van 18 oktober 1839 meldde dat er kon worden ingetekend op de nieuwbouw van een watermolen met een vlucht van 17,8 meter in de te stichten Almenumer polder.
Dat was mogelijk tot 12 november, zodat de molen in 1840 zal zijn gebouwd.
Op 14 januari 1840 meldde dezelfde krant dat vijf voormalige watermolens in de nieuw gevormde Almenumer polder te koop kwamen. De 31e van die maand stond er al een molen met een vlucht van 8.9 meter te koop in de krant. Op 13 oktober werd vermeld dat de drie nog overgebleven molen te koop waren, zodat er één in de tussentijd moet zijn verkocht en de nieuwe molen inmiddels opgeleverd was.
Dick Bunskoeke, 27 maart 2013.
nog waarneembaar
De Molensloot is grotendeels nog aanwezig langs de Mgr. W.H. Nolenstraat. Waar vroeger de molen stond, staat nu een openbare basisschool.

Polder: Vierkantspolder, sinds 1914 ook Almenumer polder genoemd.

NB Volgens Severein zou de molen in 1832 eigendom van Jorrit Meintes Jorritsma uit Hichtum zijn geweest. De molen van Jorritsma staat echter op de kadasterkaart beoosten de Molensloot aangegeven, dat is dus een andere molen. Zie Tenbruggencatenummer 11617.