Molen De Leeuw / Molen van Friso, Harlingen/ Harns

Harlingen/ Harns, Fryslân

detail onderstaande foto

Harlingen/ Harns
op het ZW bolwerk
Harlingen, Fryslân

geschiedenis
De voorganger verbrandde op 14 oktober 1898 en werd door eigenaar P. Friso herbouwd met gebruikmaking van de afgebroken pelmolen De Tol van H. Hondius uit Zaandam (windbrief van 10-9-1710). Molenmaker Jarig Hendriks Westra uit Franeker bracht de molen in 1899 over naar Harlingen. De bovenbouw werd voorzien van horizontale planken (jalouzieën), het tussenstuk en onderstuk waren van steen.

In 1902 werd, heel vooruitstrevend, zelfzwichting op de wieken aangebracht, te zien op de afbeelding.

De molen verbrandde in de nacht van 22 op 23 januari 1907. Binnen een half uur stortte de molen in. Het bluswerk ging door de winterse omstandigheden met grote moeite. Zelfs op 29 januari smeulde de onderbouw van de molen nog na.

Hoewel Pieter Friso het wel van plan was, is hier geen nieuwe molen meer gebouwd. Uiteindelijk kocht hij in 1912 De Bazuin uit het faillissement van Klaas de Vries.

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de positie van de voorgangers.