Molen De Windhond, Hoogkarspel

Hoogkarspel, Noord-Holland

Drechterland
Hoogkarspel D (1) 160 Arien Molenaar, koornmolenaar

gesloten voet

De molen was eigendom van C. Molenaar.

De molen werd samen met De Vrede in Bovenkarspel en De Ruiter in Grootebroek gebruikt om boekweit, gerst en bonen te malen.

Alle drie de molens hebben langs de Tocht/ de Wijzend gestaan, die als belangrijke route werd gebruikt. De grondstoffen werden waarschijnlijk in de polder Het Grootslag geteeld. Boekweitgrutten werd veel verkocht, het was goedkoop en daardoor belangrijk volksvoedsel. De molen stond aan de Tocht, dat grote water was gemakkelijk voor de aanvoer van graan en afvoer van meel. Het was bovendien voordelig voor de nabijgelegen bakkerij aan de Zesstedenweg, toen simpelweg straatweg geheten. Tevens was het een goede plek voor een onbelemmerde windaanvoer uit het Zuidwesten.

De Molenaar, 31 okt. 1917:
"Notaris Hanegraaf te Hoogkarspel zal op Vrijdag 2 November 1917, 's avonds 6 uur in de herberg van den heer M. Schouten te Hoogkarspel
publiek verkoopen
voor de Erven van den Heer C. Molenaar, aldaar:
Den van ouds goed beklanten Windkorenmolen,
te Hoogkerspel N.H bij het station en aan goed vaarwater, met flinke daarbij staande woning met daarvan gebouwde schuur, waarin stal en hooiberg.
De molen heeft ijzeren roeden en 2 koppel maalsteenen.
Te aanvaarden 1 Jan. 1918. Betaling 7 weken na de verkooping."