Molen De Paltrock / De Valk, Enkhuizen

Enkhuizen, Noord-Holland

aan de Tocht, nabij de Grote Put
Westeinde
Drechterland
Enkhuizen C (1) 120 Simon Karsten, houtzaagmolenaar

geschiedenis
De molen werd in 1675 onder de naam De Paltrock als concurrent van zaagmolen De Uijl opgericht aan de Tocht, vlak bij waar nu de Grote Put ligt. Vermoedelijk werd later de naam De Valk gekozen om de concurrentie met De Uijl te benadrukken.

Toen de laatste eigenaar, Cornelis Kuyper, in 1910 zijn bedrijf verplaatste naar de Burgwal, werd de molen verkocht en gesloopt.

Bron: Steevast 1986, jaaruitgave Vereniging "Oud Enkhuizen", met dank aan H. van der Kaay.
MHO

trivia
Egbert Volgers schreef in 1929 zijn jeugdherinneringen op, hij schreef daarin over de tweede helft van de 19e eeuw. De molen De Valk zou in de 19e eeuw eigendom geweest zijn van een man genaamd Karsen. Deze heeft de molen verkocht aan een man genaamd Kuiper (dus ergens rond 1850) en deze heeft de molen samen met zijn zoon ongeveer 50 jaar lang in eigendom gehad tot de sloop rond 1900.

Bij de houtzaagmolen woonden de knechten Kees Oukes en Barend Volgers, een verre neef van mijn vaders kant. Het is mij niet helemaal duidelijk geworden of Barend Volgers alleen maar daar woonde of ook daadwerkelijk molenaarsknecht was.

Egbert zelf kwam ook geregeld bij de Molen. Hij reed dan mee met de houtkar of zaagselwagen. Het zaagsel wat bij de molen werd opgehaald werd dan vervoerd naar de bakkers. De (wind) houtzaagmolen kon het niet winnen van de concurrentie, de machinale zagerijen. Dat betekende dat de molen uiteindelijk werd verkocht voor de sloop. De zoon van Kuiper wilde uiteindelijk niet verder in de molen en hij had geen opvolger. De molen moet vermoedelijk tussen 1898 en 1910 in fases gesloopt zijn.
Informatie van Hans Volgers, juli 2008.

Jan Valk, eigenaar houtzaagmolen de Valk aan de Tocht, was gehuwd met Antje Alberts Kaagman te Enkhuizen