Molen Het Grootslag, Noordermolen 4, Andijk

Andijk, Noord-Holland

Andijk A (3) 510 De Polder Grootslag

scheprad 4,75 m Ø

>
Deze molen

In de verste molen (Nr. 5) werd mijn schoonmoeder geboren in 1900, haar vader was Teeuwis de Haas. Die molen werd op 28 april 1909 voor ƒ 441 verkocht aan D. Dol Jzn, en hij moest tevens zorgen dat de fundering van molen 4 ook verwijderd werd.
Simon Kieft, 18/24 jan. 2008.

Het polderbestuur maande D. Dol Jzn. op 28 april 1909 dat hij de nog aanwezige overblijfselen van de eerder door hem gekochte andere molen [Nr. 4] eindelijk moest gaan afvoeren, uiterlijk 15 mei 1909.
Bij het opruimen van vervuilde grond werden hier september 2013 twee grote brokken puin en wat hout aangetroffen. Verder waren op vier plaatsen heipalen zichtbaar, waarvan er twee langs de slootkant achtergebleven waren. De vondsten werden op 4 oktober 2013 gefotografeerd en gemeld bij afd. Archeologie te Hoorn, en afgevoerd door de fa. Koper.
Bron: "Nog eens wat over de watermolens", art. door Siem Kieft in Jaarboekje 2014, Vereniging Vrienden van Oud-Andijk.

Polder Het Grootslag

Klik door naar Oostermolen 1, Tenbruggencatenummer 06653 i.