Molen van Plasschaert / Molen van Waterschoot, Westdorpe

Westdorpe, Zeeland

Zeeuws-Vlaanderen (oost)
Westdorpe C (2) 384 Francies Rienier Hamerlinck, molen.

open voet
ca. 22 m

geschiedenis

Waar nu Westdorpe ligt, lag vroeger Klein Gent, het oude Westdorpe moet reeds in de 14e eeuw hebben bestaan. Het noordelijke deel verdween onder de golven van 1480 tot 1617 en het zuidelijke deel van 1586 tot 1650.

Na de indijking van het noordelijke deel stond er in ieder geval een molen, het is goed mogelijk dat de oude molen de overstroming van 1586 had overleefd. In het octrooi voor de bedijking werd ondermeer het recht van de wind verleend aan de kanunniken van Antwerpen, die twee zakken graan moesten geven ten profijte van de graaf. Rond de molen werden spoedig enige huizen of hoeven gebouwd.

Uit de eerste helft van de zeventiende eeuw is een bestek van de molen bewaard gebleven. Toen zal de molen dus zijn herbouwd.

De eerst bekende molenaar/eigenaar van deze molen was Johannes Hamerlinck in 1710. Hij verkreeg het octrooi voor molens in het Axeler Ambacht, hetzij windmolen, "rosmolen of boekweit, meel of gortmolen". Hij was ook de eigenaar van de molen te Wachtbeke en voor de helft van de molen te Zelzate. Johannes overleed in 1737 waarna zijn zoon Jan hem opvolgde.

Jan werd in 1783 na zijn dood opgevolgd door zijn oudste zoon Jan. Lang zou dit niet duren, nog in hetzelfde jaar ging de molen over aan diens zonen Francies, Reinier en Peter. Petrus Hamerlinck verkocht zijn helft van de molen in 1817 aan Reinier. In 1829 had de molen twee koppel maalstenen.

De molen was lange tijd eigendom van de familie Plasschaet.

In 1906 plaatste Oscar Plasschaert een stoomketel van 10 pk naast de molen. In 1915 werd de stoomketel vervangen door een 20 pk zuiggasmotor. De laatste eigenaar was P. van Waterschoot. Helaas werd in 1916 de molen gesloopt omdat hij een ongunstige ligging had midden in het dorp.

Bronnen:
- "Bestek met maatgegevens van de staakmolen te "Klein Gent", Westdorpe rond 1650", Luc Goeminne en F.D.M. Weemaes, in Jaarboek Oudheidkundige "Kring De Vier Ambachten Hulst" 1984-1985. Verzameling H. van der Kaay.
- "Molens in Zeeland", Frans Weemaes, blz. 360/361.