Molen Polder Kijfhoek, Kijfhoekmolen, Zwijndrecht

Zwijndrecht, Zuid-Holland

Kortesteeg
Zwijndrechtse Waard
Kijfhoek A (1) 171 Polder van Kijfhoek

Scheprad 5,82 m Ø

geschiedenis

De laatste molenaar op deze wipmolen heette Dorst. Familie van hem, Teunis Dorst, afkomstig van de wipmolen van polder Oud-Heinenoord te Heinenoord moest eens invallen, omdat de molenaar ziek in de bedstee lag.
De molen was uitgerust met een evenaar, en het vangtouw was meerdere malen opnieuw aan elkaar gesplitst. Tijdens het malen kwam er een bui opzetten, waarop Teunis de beslissing nam de molen aan te houden. Waarschijnlijk door het slechte vangtouw ging er iets mis, waardoor de vang begon aan te lopen. De vrouw van de zieke molenaar liep naar haar man en zei daarop: "Nou, kom d'r maar uit, want door Teun brandt die molen zo nog af ook!"
Waarschijnlijk door het gebruiken van de kneppel kwam de molen snel tot stilstand. Resultaat: enige windborden waren honderden meters de polder in gevlogen. Gelukkig stond de molen net op tijd stil, hoewel er veel rookontwikkeling in de kop was.

Een ander incidentje: Molenaar Dorst maalde eens door bij ijzel. Resultaat: hij kon de windborden met een bijl loshakken.
Jesse in 't Veld, 3 juni 2013

Mijn moeder Heiltje Boertje werd in 1907 in deze molen geboren. Haar vader heette Teunis Boertje, toen mijn moeder nog een klein meisje was verhuisde het gezin naar de polder Dirk Smeetsland in IJsselmonde.
Theo de Koning, 8 sept. 2014

Rotterdamsch Nieuwsblad, 10 april 1926.
VERKOOP WATERMOLEN,
"HET BESTUUR van den POLDER KIJFHOEK is voornemens bij inschrijving, ter amoveering te verkoopen:
DEN WATERMOLEN, staande te Kijfhoek, gemeente Zwijndrecht, nabij de Kerksteeg.
Inschrijvingsbiljetten in te leveren voor 16 April a.s., 's morgens 10 uur, ten kantore van den Secretaris van voormelden Polder, Langeweg 98, te Zwijndrecht."

De molen bemaalde vroeger de polder Kijfhoek, en maalde uit op de Devel.

Door de peilverlaging van de Devel was er voor de molen geen werk meer.
Aan de plek waar vroeger de molen stond, grenst nu het enorme rangeerterrein van de NS, de Kijfhoek.