Molen De Hoop, Barendrecht

Barendrecht, Zuid-Holland

IJsselmonde

1940 onttakeld 1968 restant gesloopt

De molen was van A. Koopman.

10-03-1804: Rotterdamse courant
Uit de hand te koop, een hegte, sterke en nieuw getimmerde Korenmolen, staande engelegen onder Barendrecht, met een nog nieuw gebouwd Huis, zynde niet alleen een schoon Locaal tot inwooning, maar tevens zeer geschikt om allerlei Neering in te doen; mitsgaders een besloten Erf of Tuin, met bepotingen en beplantingen daarop staande; nadere informatie bekomen te Rotterdam by B.T. V. Boers, Procureur, wonende in de Houttuin, en te Oost-Barendrecht by Jan Leeuwenburg, Koren-Molenaar aldaar.

09-10-1856: Rotterdamsche courant
OPENBARE VRIJWILLIGE VERKOOPING. De Notaris J. J. DE RAADT, residerende te Barendrecht , als last hebbende van zijn Principaal , is voornemens , op Donderdag den 16 October 1856 , des voor middags 11 ure, in het Raadhuis van Oost- en West Barendrecht, te veilen , en onmiddellijk daarna bij afslag finaal te verkoopen : Een hechten , sterken en geheel van Steen gebouwd WIND-KORENMOLEN met Houten Balie, benevens een HUIS, bestaande uit verschillende Kamers en voorzien van de noodige Commodltelten, TUIN en ERF, alles staande en gelegen op den dorpe van Oost- en West-Barendrecht , Kadaster sectie D, n.s 340, 341, 342 en 343, ter inhoudsgrootte van 12 Roeden 44 Ellen. Aangeslagen in de Grondlasten over 1856 tot f 87.00 Voorschreven Korenmolen is de eenige welke in de gemeente Barendrecht, op eene bevolking van 2200, bestaat. Kan worden aanvaard den 1 Maart 1857. Nadere informatien zijn inmiddels te bekomen bij den Eigenaar W. LAGENDIJK , en ten Kantore van voornoemden Notaris DE RAADT.

03-11-1856: Nieuwe Rotterdamsche courant
De Publieke Verkooping van een Wind Koren-Molen en Broodbakkerij, te Cappelle op d'IJssel, benevens van twee Huizen, te Barendrecht en bepaald op Zaturdag den 8sten November 1856, ten overstaan van den Ondergeteekenend Notaris, zal alsdan geen Voortgang Hebben

Ten Bruggencate vermeldt als bouwjaar 1873.

09-06-1880:  Leeuwarder courant
Onder Barendrecht is een molenaarsknecht bezig zijnde de molenas te smeren, boven uit u gevallen, doordien zijn been uitgleed, Hij heeft een arm gebroken en is ook inwendig vrij ernstig gekwetst

10-06-1890: De Grondwet

Groote Lindt, 12 Mei. De bouwmanswoning genaamd 'Het Klooster'van den heer J. Leeuwenburg te Kijfhoek, stond, evenals de schuur, onmiddelijk na het inslaan van den bliksem in lichtenlaai. Gelegenheid om veel te redden bestond er niet.

04-10-1924: Nieuwe Rotterdamsche Courant

Openbare Vrijwillige Verkooping wegens dubbele zaken Notaris TEN DOESSCHATE, te Oud-Beijerland, is voornemens om op Donderdagen 16 en 23 October 1924. bij veiling en afslag, telkens voormiddags 12 uur, in het Hotel„De Weerd", te Barendrecht, publiek te verkoopen: een Molen met Woonhuis, Pakhuizen en Knechtswoningen, in volle werking en goeden toestand gelegen a/d. Voordijk te Barendrecht, in 7 perc en massa's. In gemelde perc. is meer dan 100 jaren gevestigd een goed beklante graan- en meelhandel. die thans nog in volle werking is; volledig boekonderzoek wordt toegestaan, terwijl de zaak voor uitbreiding vatbaar is en vork. in Barendrecht geen meelhandel of maalderij zullen uitoefenen. Aanvaarding in gebruik met half November 1924 of nader ovonoen te komen. Betaling der kooppenningen 2 januari 1925. 46920.41 Nadere inlichtingen te bekomen bij do Associatie Meelmolen „De Korenaar", Katendrechtsche Lagendijk 5 en bij genoemden Notaris. Inmiddels uit de hand te koop.

1926: De molen werd in 1926 buiten gebruik gesteld en later in 1940 onttakeld en gedeeltelijk gesloopt tot stellinghoogte.
De sloop van het restant werd in 1968 op 1 oktober een feit, dit betekende het einde voor deze molen.