Molen Korenmolen, Koekange

Koekange, Drenthe

Dorp, zuidzijde, iets ten Z. van het station
De Wolden, Drenthe

[of 1927? MHO]
Eigenaren waren Massier, Graver en later de Cooperatieve Landbouwbank Meppel.
De molen stond voorheen als korenmolen zonder stelling te Koekange-West. Vandaar werd hij verplaatst naar de plaats ten zuiden van het station.

trivia
Volgens de boeken van Wouda, zeilmaker te Meppel huurde de molen de zeilen van 1874 tot 1936, Er werden gedurende de jaren twee maten zeilen gehuurd namelijk zeilen voor een vlucht van 74 voet en zeilen van 75 voet.

Deze verschillende maten kunnen betrekking hebben op veranderingen aan het gevlucht of verbeteringen van foutief opgemeten lengten.
Ook is het niet uitgesloten dat molenaars grotere of kleinere zeilen wilden gebruiken. Waarschijnlijk is hier in Drenthe gebruik gemaakt van de Amsterdamse voet, deze is ruim 28 cm. andere maten zijn de Utrechtse stadsvoet (26,8 cm). De Friesche koningsvoet(32,6 cm), de latere Friese of Deventer houtvoet (29,5 cm)