Molen (korenmolen), Genemuiden

Genemuiden, Overijssel

Zwartewaterland, Overijssel
Genemuiden C (3) 499 De Stad Genemuiden

>
1911 onttakeld 1928 gesloopt
geschiedenis
De molen had een standerdmolen als voorganger waarvan bekend is dat deze er al in 1684 was. Hiervan werden bij de afbraak in de 20e eeuw de vier teerlingen aangetroffen. Er is ook een oude tekening van Genemuiden met de standerdmolen.
1830:
Overijsselsche courant, 1 januari 1830,
Te Genemuiden staande, WIND- KOREN MOLEN, en zulks op zoodanige Konditien, als van af den 1 Januarij 1830, tot aan den dag der verpachting voor een ieder ter Secretarie van de Stad Genemuiden, ter publieke visie zullen voorleggen.
1903:
In 1903 verkocht Jannes Vos de molen voor ƒ 4000,= aan Reinier van de Pol.

Mij opa was molenaar en kocht de windmolen in 1903 voor het malen van graan.

De wieken van de molen zijn in 1911 verwijderd, de molen draaide toen met behulp van een gasmotor. In 1928 is de molen afgebroken en het enige wat er nog rest is een molensteen (de draaier) die bij mij voor het huis ligt en een lagersteen waarin de achterkant van de as waarop de wieken bevestigd waren, draaide.

Er zijn geen foto's van de molen, slechts de onderkant is een keer gefotografeerd met een groep schoolkinderen ervoor. Ook is er geen naam van de molen bekend. De molen was een grondkruier. Dit is zeker omdat een tante van mij in 1910, zij was toen 1 jaar en lag in een kinderwagen, door haar zussen te dicht bij de molen gezet is en door de wieken van de belt is geslagen. (Zij heeft het wel overleefd.)

Informatie van R. van de Pol, Genemuiden, 29 april 2008

Reinier van de Pol was ook mijn opa
Ik heb ooit wel een pentekening van de molen gezien. Reinier van de Pol heeft een opleiding tot molenaar gehad bij de Fam van Mulligen op Koekange (Weerwille)(dbnr 650)

Informatie van Albert Wup, 6 december 2012