Molen De Eendracht / De Eendragt / Molen van Nijhuis, Kampen

Kampen, Overijssel

Kampen, Overijssel
Kampen G (1) 7 Nicolaas van Berkum-Bijsterbos, koopman

vernieuwd
1904, eind, of begin 1905 verplaatst
geschiedenis
Uit nader historisch onderzoek is gebleken dat De Eendragt aanvankelijk een paltrok was. Omstreeks 1865/66 werd die molen vervangen door de van afbeeldingen bekende achtkante molen, nogal gelijkend op de in 1863 niet ver daarvandaan bij Deventer gebouwde en nog bestaande Bolwerksmolen.

Van Berkum-Bijsterbos beperkte zijn activiteiten als ondernemer niet alleen tot de houthandel en -zagerij maar exploiteerde aan de rivier de IJssel in de gemeente IJsselmuiden o.a. ook een steen- en pannenbakkerij. Hij was tevens statenlid van de provincie Overijssel.

- Arian M.H. Smit, "Ontheemde Zaanse Molens".
- informatie van Gerrit Keunen, 7 maart 2017.

Op 13-06-1867 berichtte de Provinciale Drentsche en Asser Courant het volgende:

Gepasseerden woensdagavond heeft in den houtzaagmolen van den heer Nijhuis in Kampen, een vreesselijk ongeluk plaats gehad. Een achtienjarige jongeling, met name Jacobus van Marie, die aldaar werkzaam was, wilde op het oogenblik terwijl de molen stil stond, eenig zaagsel wegnemen. Dit verrigtende, werd de molen plotseling in beweging gebragt, met het ongelukkig gevolg, dat de zaag door zijn arm ging, die daardoor zoo vreesselijk werd verscheurd, dat men tot een amputatie moest besluiten, welke kunstverrigting met het gelukkigst gevolg door den stadsheelmeester den heer M.F. Prins, in tegenwoordigheid van eenige geneesheeren in het stadsziekenhuis, werd verrigt. De jongeling bevind zich thans naar omstandigheden vrij wel.

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18-05-2021