Molen De Beltmolen, Kampen

Kampen, Overijssel

op een verhoging in de stadswal, eind van de Molenstraat
Kampen, Overijssel

Schuldbekentenis, 5 sept. 1843:
een koren en olie-molen (nieuw te bouwen), Kampen, buiten de Venepoort, sectie F nummer 3007.
Comparanten, Hendrik Schipper, handelaar te Kampen en zijn echtgenote Grietje van Delden, verklaren schuldig te zijn aan burgemeester Christianus Hendrikus Adolf Engelenberg een bedrag van ƒ 12.000 tegen 5 procent per jaar. Als onderpand gelden diverse vaste goederen.

Borgtocht, 31 mei 1844:
Comparanten Jan Schouwenburg, zeilmaker, en Jan Hendrik Nijhuis, houtzaagmolenaar, verklaren een borgtocht te stellen, groot ƒ 400, als garantie voor de correcte betaling van de accijnzen door Hendrik Schipper, korenpelmolenaar, aan de ontvanger der directe belastingen te Kampen.
Bron: Kampen Notarieel.

Deze molen werd in 1843 gebouwd door Hendrik Schipper, afkomstig van de Cellebroedersmolen.

Hij verkocht hem in 1870 aan de gebroeders Kornelis en Dirk Sleurink. In 1874 scheiding en deling van de onroerende goederen van de gebroeders. Kornelis Sleurink ging verder als molenaar. In 1876 overleed hij, zijn weduwe hertrouwde met de molenaar Gerrit Jan Eshuis.

In 1887 was er flinke schade aan de molen, en in 1888 werd hij voor afbraak verkocht.
Deze molen staat in Kampen bekend als De Beltmolen.

- informatie van mw. D. Werff-Bouman, 30 juni 2013.
- D. Werff-Bouman “Molens van Kampen en hun eigenaren De Molen van “van Raalte” 1865-1920, in 1991 in eigen beheer uitgegeven. Op blz. 17 van dit boek staat een en ander over de molen.
- K. Schilder: Genealogie van de Overijsselse familie Sleurink/Slurink 1692-1976 , blz. 107 en 110. Uitgegeven in eigen beheer in 1977. Informatie van Gerrit Sleurink, 26 feb. 2018.

Het is onduidelijk of dit echt een beltmolen was, of dat hij om een andere reden Beltmolen werd genoemd. Ook niet duidelijk is of de molen direct na verkoop werd gesloopt, of dat dat nog even duurde.
Gerrit Keunen, 7 maart 2017.

Mogelijk werd de molen Beltmolen genoemd omdat hij op een verhoging in of tegen de stadswal stond, waarop voorheen al een standerdmolen had gestaan (Tenbruggencatenummer 08304).

De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1871. De molen staat ook op de Kuyperkaart.