Molen Zaagmolen van Swart, Kampen

Kampen, Overijssel

aan de IJssel
Kampen, Overijssel
Brunnepe

Nederlandsche staatscourant, 03-07-1845
Zijne Excellentie de Minister van Financien nog toestemming heeft gegeven:"aan H.J. Swart te Kampen, tot oprigting van eenen houtzaagmolen."

De molen werd in 1845 verplaatst vanuit Alkmaar.

Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant : staats-, handels-, nieuws- en advertentieblad, 29-08-1848

Het onweder van ll. donderdag morgen heeft nog al eenige schade veroorzaakt. De bliksem heeft onder andere de zaagmolen van den heer J. W. Swart te Kampen getroffen, ondanks de met spoed aangewende bluschmiddelen is die molen tot den grond toe afgebrand.
In de korenmolen bij de Boerhaar is de as door midden geslagen.

Op 27-01-1862 berichtte de Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant het volgende:

Kampen 25 Januari Terwijl zekere Hoesbergen zich heden morgen op den omgang van den houtzaagmolen van den heer W J. Swart, alhier bevond en een der wieken met zijne handen vasthield, bragt de molenaar, zulks niet vermoedende, den molen in gang met dat ongelukkig gevolg, dat Hoesbergen, zich vasthoudende, naar de hoogte ging. Eindelijk zich loslatende, is hij op een der naast bij zijnde huizen neergekomen en door het dak gevallen. Hij moet zich erg bezeerd hebben, doch tot ieders verwondering met een armbreuk er afgekomen zijn.

Twee dagen later berichtte dezelfde krant het volgende:

Kampen. De persoon van A. J. Hoesbergen is jl. zondag, ten gevolge van den val van den molen van den heer W. J. Swart, waarover in ons vorig nummer melding is gemaakt, reeds overleden. (Provinciale Overijsselsche en Zwolsche courant)

Het slachtoffer, was de 24-jarige Arend Jan Hoesbergen, hij overleed op 26-01-1862. (Overlijdensakte – Open archief / Historisch Centrum Overijssel)

Ingezonden door Caroline Schaeffer, 18 mei 2021

In 1890 was W.J. Swart de eigenaar. Op 19 augustus 1890 om half 5 's nachts werd de molen door de bliksem geraakt, en door brand totaal verwoest.
Bron: archief Ten Bruggencate (Kamper Courant 21 aug. 1890).

Het nieuws van den dag : kleine courant, 23-05-1902
Te Kampen heeft de in volle werking zijnde stoomhoutzagerij met windmolen, woningen, open terrein enz. van Mej. R. Swart bij publieke veiling opgebracht f 61,000.
De gunning is acht dagen aangehouden.

NB De aangegeven locatie is gebaseerd op de TK van 1865.