Molen De Schoone Haas, Waddinxveen

Waddinxveen, Zuid-Holland

Schieland
Zuid Waddinxveen D (1) 194 ?

De Schoone Haas was een grote achtkante bovenkruier op stenen voet en met riet gedekte bovenbouw.

In 1634 begon deze molen als zaagmolen, later volgde de ombouwing tot papiermolen.
In 1781 was die molen bouwvallig en werd afgebroken, daarna werd een nieuwe achtkante molen gebouwd die in 1783 klaar was. De bouwsom was ƒ 24.300,=.
De eerste steen werd gelegd door Bernardus Schoon en Jacobus van der Haas neefjes van de eigenaar Jan Soet.
Jan Soet, de eigenaar van de molen, was ongehuwd, overleden in 1802.
In 1826 werd de papiermolen Het Lam te Hillegersberg (Tenbruggencatenummer 10132) naar het voorbeeld van deze molen herbouwd.
In het kadaster werd de molen foutief vermeld als 'Papier Molen het Haasje'.

Jacobus van der Haas erfde de helft van de papiermolen, in 1839 werd hij eigenaar van het geheel.
Opregte Haarlemsche Courant, 11 juli 1839
VERKOOP van een WIND-PAPIERMOLEN, te Waddinxveen.
PETRUS EGBERTUS van AALST, openbaar Notaris , residerende te Berkel, in het Kanton Hillegersberg als daartoe geautoriseerd door de Arrondissements Regtbank te Rotterdam, en nog als lasthebbende van deszelfs Principalen, is voornemens op Woensdag den 24sten Julij 1839, des voormiddags ten twaalf ure, in het Gemeentehuis van Zuid-Waddinxveen te veilen, en en den 31sten Julij daaraanvolgende, ten zelven Huize afteslaan en verkoopen:
Een hechte en sterke WIND-PAPIER-MOLEN , genaamd DE SCHOONE HAAS, met deszelfs Hang en andere Schuren en Erven, en het daarbij behoorende Knechtshuis; alsmede een Huis ter bewoning, van een der overledene Eigenaars hebbende gediend ; alles staande en gelegen binnen de Gemeente Zuid-Waddinxveen, en breeder bij de daarvan geaffigeerde Billetten omschreven, waar omtrent nadere informatien zijn te bekomen bij de Heeren A. van OOSTEN, Burgemeester te Noord- Waddinxveen, of J. van der HAAS, Papier-Fabrikant te Zuid-Waddinxveen, en ten Kantore van bovengemelde Notaris.

In 1846 verkocht hij de molen aan Francois van Lange uit Nieuwerkerk aan de IJssel. In 1872 werd zijn zoon Gerardus van Lange eigenaar van deze molen, in 1880 werd diens zoon Adrianus Wijnandus van Lange eigenaar.
In 1897 is de molen afgebrand ten gevolge van blikseminslag. Van Os was toen de molenaarsbaas.

Informatie van Jacob Stolp, 2 september 2004
Na de brand verrees in 1897 hier een papierfabriek, die later bekend werd als 'de papierfabriek Van Lange'.
In 1933 werd de fabriek gesloten.
In 1935 startten de Gebr. Van Houtum in Swalmen een nieuwe onderneming met gebruik van de papiermachine van de onttakelde firma De Schoone Haas.