Molen Voorofsche Polder, noordelijke molen / Cleene Noortentse Molen / later Boezemmolen v.d. Achterofsche Polder, Boskoop

Boskoop, Zuid-Holland

01213 h
media-bestand
Molen 01213 h Voorofsche Polder, noordelijke molen / Cleene Noortentse Molen / later Boezemmolen v.d. Achterofsche Polder (Boskoop)
Het Hooge Heemraedt schap van Schielandt, 1684
Het gaat om de noordwestelijkste molen

Boskoop
Gouwe w.z.
Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland
Noord Waddinxveen
Noord Waddinxveen B (1) 437 De Ingelanden van den Agterofsche polder

geschiedenis
De molen stond er in ieder geval al in 1610 [? op de kaart van Van Berckenrode uit 1615 staat ter plekke "Concept om de booven Moolen te Stigten", d.i. van de Agterofsche Polder].

Het water van de Agterofsche Polder werd rond 1850 nog door een driegang uitgeslagen op de Voorofsche Polder, en vandaar op de Gouwe. Nadat De Put, een plas binnen de Voorofsche Polder, werd drooggemaakt, werd het water van de driegang van de Achterofsche Polder via een bovenboezem tussen kades naar deze molen uitgemalen. Helaas is de betreffende kadasterkaart niet beschikbaar, op de waterstaatskaart van 1869 staat dat de molen exclusief als boezemmolen diende en middels een grondduiker afgescheiden was van de dijksloot van de Voorofsche Polder.

In 1872 werd de molen vervangen door een stoomgemaal.

Bron ondermeer: De waterkeeringen, waterschappen en polders van Zuid-Holland door L.F. Teixeira de Mattos, 1906.
Met dank aan H. van der Kaay.

trivia
NB Op de kaart in Die Goude, Oudheidkundige Kring Gouda 1947, staat de molen wat noordelijker aangegeven dan op de TMK van ca. 1850, die als bron voor de locatie is gebruikt.