Molen De Nijverheid, Alphen aan den Rijn

Alphen aan den Rijn, Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn
ten O. dorp, in Polder Steekt

zeskante bovenkruier op vierkante onderbouw

1877 gerenoveerd 1924 bovenbouw afgebroken 1931 verbrand
geschiedenis
Jean Eeftinck Schattenkerk (1807-1890), raadslid en wethouder te Alphen, bouwde houtzaagmolen De Nijverheid, een bovenkruier, op de plaats van de voormalige brouwerij De Zwaan in de Steekterpolder.
Bron: "De Viersprong" molenbijlage bij nr. 51, 1997, Historische Vereniging Alphen aan den Rijn. Met dank aan H. van der Kaay.

De molen werd in 1844 gebouwd voor J.C.Ph. Eeftink Schattenkerk.

In 1877 vond een grote renovatie plaats waarbij de molen mogelijk grotendeels vernieuwd (en vergroot?) werd.

Na het overlijden van Eeftink Schattenkerk in 1891 werd de molen verkocht aan de Benthuizer schipper Jacob van der Aalst die in het zelfde jaar het complex doorverkocht aan Leendert Huurman, een eveneens in Benthuizen wonende metselaar.

In 1895 nam G.F.W. Herngreen, later wethouder van Alphen, de molen over en stichtte er een fijnhouthandel.
In 1901 werd een Hinderwetvergunning afgegeven voor 'het plaatsen van een verticalen stoomketel van 15 p.k. tot het in beweging brengen van verschillende werktuigen in een windhoutzaagmolen'.

Enkele jaren later, in 1907, volgde de uitbreiding van de 'wind- en stoomhoutzagerijen' door het bijplaatsen van 'eene horizontale blokzaagmachine'.
In 1909 vond nog herstel plaats maar daarna begon de molen zijn functie te verliezen.
De bovenbouw werd in 1924 afgebroken.