Molen De Zwaluw / Molen van Tuijl, Brakel

Brakel, Gelderland

Zaltbommel, Gelderland
Bommelerwaard
Brakel A (1) 124 M. van Dam tot Brakel, burgemeester

door oorlogsgeweld
geschiedenis
Deze grondzeiler stond op de kruin van de Waaldijk vanwege de betere windvang. Voor langskomend verkeer vormde deze molen bij bepaalde windrichtingen een heuse belemmering.

Op de eerste kadastrale kaart van Brakel uit 1823 staat deze molen reeds afgebeeld met het ronde grondplan.

Gedurende 1913 werkte molenaar Bart Brinkman op deze molen.

Het Vaderland : staat- en letterkundig nieuwsblad, 21-09-1928
EEN MOLEN BEDREIGD.
Het voornemen bestaat, den in de gemeente Brakel (Geld.) staanden korenmolen, welke reeds in 1221 als een Geldersch leen werd genoemd, verbonden aan het Huis te Brakel, te sloopen.
Naar wij vernemen, stelt de Vereeniging De Hollandsche Molen pogingen in het werk om afbraak te voorkomen.

Dagblad van Rotterdam, 13-11-1942
Plaatselijk nieuws BRAKEL
— De korenmolen van Van Tuil alhier welke eenigen tijd geleden gedeeltelijk door den storm werd vernield, zal vernieuwd worden. Thans is men reeds bezig om den molen van zijn wieken te ontdoen en welke door nieuwe vervangen zullen worden in stroomlijnmodel Gelukkig, dat deze molen, welke tot het schoone van Brakel gerekend mag worden, behouden blijft.

In 1943 werden beide roeden voorzien van Busselneuzen. De molen was toen eigendom van molenaar Corn. van Tuijl.

Op 23 april 1945 werd de molen door de Duitsers opgeblazen.