Molen Zeldenrust, Almkerk

Almkerk, Noord-Brabant

Almkerk
Altena, Noord-Brabant
Land van Heusden en Altena
Almkerk en Uitwijk D (2) 349 Wed. & Kind Gerrit de Jong

geschiedenis
In 1832 was de molen eigendom van Alida Snoek, weduwe van Gerrit de Jong Aertszoon, landbouweresse, wonende te Almkerk, en haar kinderen. In 1878 vond er een scheiding plaats, waarna dochter Anna Cornelia de Jong, zonder beroep, wonende te Almkerk eigenares werd van de molen.

Op 5 juni 1908 sloeg de bliksem in de molen waardoor er een van de wieken werd afgeslagen. In de molen was het daardoor een ravage.

Tot 1911 bleef de molen in eigendom van de familie De Jong. In 1911 werd hij verkocht aan Johannes Hendrikus Meerburg, koopman, wonende te Sleeuwijk. In 1912 werd een machinekamer bijgebouwd. In 1913 vond er nog een bijbouw plaats.

In 1928 verkocht Johannes Hendrikus Meerburg de molen aan zijn zoon Oene Antonie Meerburg, korenmolenaar en graanhandelaar, wonende te Sleeuwijk. Oene Antonie Meerburg verkocht de molen in 1934 aan Pieter van den Bos, molenaar, wonende te Nieuwerkerk (Zeeland).

Op 29 april 1936 brandde de molen af, alleen de fundering bleef over. In 1936 verkocht Pieter van den Bos de afgebrande molen aan Johan Willem Arnold van Kuijk, landbouwer, wonende te Almkerk. In het kadaster staat het vermeld als bouwval molen en erf. In maart 1937 werd er een hulpkaart opgemaakt, daarop staat de molen in het blauw getekend. Dit wil zeggen dat de molen niet meer op het perceel stond. Het stuk grond werd tuin.

Tekst: Arnout van Erp, 6 juli 2016.

Zutphensche courant, 29 april 1936
Oude molen door brand verwoest.
ALMKERK, 20 April.
In den afgeloopen nacht is de uit 1803 dateerende molen te Almkerk door brand verwoest. De brandweer kon tegen de vuurzee niets uitrichten. Een hoeveelheid graan en kunstmest is een prooi der vlammen geworden. Van den molen is niet veel meer over dan de steenfundeering. Vermoedelijk is het ontstaan van den brand aan nonchalance te Wijten. De verzekering dekt de schade.
nog waarneembaar
Op de voormalige locatie is nu een speelveldje met een muurtje met drie spelende kinderen in brons ter nagedachtenis aan de molen.

Deze molen had een standerdmolen als voorganger.

De molen heette "Zeldenrust" en verbrandde geheel in een stille nacht waarin het potdicht zat van de mist! Het moet haast wel door brandstichting zijn gebeurd, want ook die week ervoor was er niks vreemds gebeurd waarvan er lagers of de vang heet hadden kunnen lopen.
Waar de molen gestaan heeft is nog goed te zien, want er staat nog een stukje muur op een grasveldje dat nu nog groot genoeg zou zijn om weer een molen te bouwen. Ook heet die straat de Molenstraat en alleen echte Almkerkers van vroeger noemen het nog de "Meulensteeg".
Molenmaker Straver heeft nog aangeboden om de molen zeer goedkoop te herbouwen, maar kreeg geen toestemming/medewerking van de gemeente Woudrichem, wat toen toch vreemd was, want in Woudrichem zelf werd toen wel de opgeblazen korenmolen herbouwd!

Theo de Rooij.

Deze molen is eind 1920-er door molenaar P. van den Bos wit gemaakt. Na de brand kocht molenaar P. van den Bos de molen "Nieuw Leven" te Oss, en deze werd vervolgens ook gewit. Helaas is de kalklaag hier er in de 1990-er jaren afgestraald.
C. Damen.