Molenpolder van Aalst, Aalsche Molen, Aalst

Aalst, Gelderland
v

korte karakteristiek

naam
Molenpolder van Aalst, Aalsche Molen
modeltype
Ronde molen, grondzeiler
functie
poldermolen
bouwjaar
verdwenen
toestand
verdwenen
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt  
Toon op Google Maps met andere molens in de buurt
Ten Bruggencate-nr.
01179 h
oude dbnr.
V12161
Meest recente aanpassing
media-bestand
Molen 01179 h Molenpolder van Aalst, Aalsche Molen (Aalst)
Detail kadasterkaart 1811-1832

locatie

plaats
Aalst
plaatsaanduiding
gemeente
Zaltbommel, Gelderland
streek
Bommelerwaard
kadastrale aanduiding 1811-1832
Aalst B (1) 10 De Geërfden van Aalst
geo positie
X: 136724, Y: 422627
N: 51.79200, O: 5.12230

constructie

modeltype
Ronde molen, grondzeiler
krachtbron
wind
functie
romp
ronde bovenkruier
inrichting
Scheprad
plaats bediening
grondzeiler
bediening kruiwerk
plaats kruiwerk
bovenkruier
afbeelding van onze ondersteuners

geschiedenis

toestand
verdwenen
bouwjaar
verdwenen
afgebroken
geschiedenis
In de uitermate natte jaren 1854/1855 en ook nog verschillende jaren hierna stonden beide molens door het windstille weer en de hoge stand van het Maaswater wekenlang buiten spel. In deze jaren bleef het Zuilichemse veld dan ook nagenoeg het gehele jaar onder water staan. Het polderbestuur besloot dan ook in 1855 om de in 1834 gebouwde molen, tegelijk met de windwatermolen van Aalst, te verkopen. De verkoping van beide molens vond plaats op 20 december 1855 in het "stadskoffiehuis" te Zaltbommel, ten overstaan van notaris Hoffman van Hove. De Zuilichemse watermolen werd voor ƒ 780 gekocht door Jan Arnoldus Looijen en Cornelis de Groot, aannemers te Heukelum en Laurens Kerkwijk, smid te Gameren. De molen van Aalst bracht ƒ 810 op, kopers hiervan waren Hermanus van Amstel te Zijderveld, Jan van der Wal te Aalst en Hermen van der Meijden, korenmolenaar te Zuilichem. Enkele onderdelen, zoals zeilen, werden nog aan diverse personen verkocht. In totaal brachten beide molens ƒ 2065 op.

Bron: "Historie van de watermolen en het stoomgemaal", art. door Jan van Brakel in "Kèl, Kèl, waène tijd was tè...".
-----

Algemeen Handelsblad 8 dec. 1855:
"De COMMISSIE, belast met het beheer der Voormolens in den Bommelerwaard, zal door het Ministerie van den Notaris J. M.G. HOFFMANN VAN HOVE te Zalt-Bommel, Publiek Veilen en Verkoopen, als:
Op Donderdag den 13den December 1855, op de plaats tusschen Zuilichem en Aalst, tot eene Inzetting en op Donderdag den 20sten December 1855, in het Stads Koffijhuis, op de Markt, binnen Zalt-Bommel, tot den Finalen Slag, beide des Voormiddags ten 10 Ure:
1. Twee goed onderhouden SCHEPRAD WATERMOLENS, van de grootste soort, staande tusschen Zuilichem en Aalst. In twee parceelen. 2. De beide HULP-SLUIZEN aldaar. N°. 1 en 2 om af te breken. 3. Eene geheel nieuwe MOLENROEDE, met daarover liggende Kap. en 4. Twee Paar nieuwe MOLENZEILEN.
Informatiën te bekomen ten Kantore van den Heer H. J. JUTA, President der genoemde Commissie, te Zalt Bommel. ZEGT HET VOORT."
Jaap de Vries, 4 mei 2012.