Molen De Jacobus / De Grote Molen, Overschie

Overschie, Zuid-Holland

aan de Schie, tussen Schans en Overschie
Rotterdam, Zuid-Holland
Rotterdam- aan de Schans

1910 , deels afgebroken 1923 of later is het restant afgebroken
geschiedenis
Deze molen was net als zijn naastgelegen molens De Nieuwe Werklust en De Bruinvisch eigendom van H.H. Metzuy. Metzuy kocht destijds De Nieuwe Werklust alleen maar om in het bezit te komen van het omliggende water om daar zijn hout te kunnen wateren. De Nieuwe Werklust werd daarom dus verhuurd aan de Gebr. Hegge.

Metzuy oefende zijn bedrijf dus uit met De Jacobus en De Bruinvisch. Nadat De Jacobus omgebouwd werd tot stoomzaagmolen, werd De Bruinvisch rond 1907 gesloopt.

De molen stond rond 1910 nog met 1 roede, misschien was dat het begin van de afbraak, rond 1910 is de molen halverwege de achtkante bovenbouw gesloopt omdat de molen omgebouwd was tot stoomzaagmolen. In november 1923 werd het restant ook gesloopt om het bedrijf opnieuw op te kunnen bouwen.

Bron: De Molens van Rotterdam in oude ansichten, deel 2.

De Jacobus stond aan de Schie tussen De Nieuwe Werklust en De Bruinvisch in.

NB. het molenrestant zou nog afgebeeld zijn op een foto waarop molen De Nieuwe Werklust afgebroken werd in 1926. Dat betekend dat deze molen pas na 1926 is afgebroken.

vlnr; De Oranje Nassau, De Bruinvisch, De Jacobus en de Nieuwe Werklust