Molen De Oranje Nassau, Overschie

Overschie, Zuid-Holland

Overschie
aan de Schans, tussen de Adelaar en de Bruinvisch
Rotterdam, Zuid-Holland
Rotterdam- aan de Schans

geschiedenis
De molen was van J.P. Helmer, hiervoor hadden er al twee molens gestaan, een zeskant die De Jonge Hendrik heette, zijn opvolger was een achtkant die ook De Johnge Hendrik heette.

In 1900/1901 kocht J.P. Helmer een Boezemmolen nr 6, het is dus goed mogelijk dat hij deze molen gebruikt had voor de herbouw van deze Oranje-Nassau.
Een week voordat de molen verbrandde had hij nog proefgedraaid en zou spoedig opgeleverd worden.

De molen is verbrand op 19 juli 1901, kort vóór de Palmboom in Schiedam ook totaal verbrandde.

Rotterdamsch Nieuwsblad, 20 juli 1901
Brand te Overschie.
Aan de Schie onder de gemeente Overschie ter, hoogte van den grintweg naar Schiebroek bevindt zich een nieuwe houtwerf van den heer Jan P. Heimer aan de Weenastraat te Rotterdam. Op bedoelde werf is een der 8 watermolens opnieuw opgebouwd, die vroeger dienst deed aan de bemaling van de boezems. Zaterdag had de houtzaagmolen, genaamd „Oranje Nassau" proef gedraaid en hij zou dezer dagen in gebruik genomen worden.
Omstreeks 8 uur gisteravond werd plotseling brand ontdekt en in weinig minuten tijds was het houten gevaarte in een vuurzee herschapen, voordat de Overschiesche spuiten en die van de firma Van Stolk ter plaatse waren.
Op het terrein lag een tamelijke voorraad hout, die mede vlamvatte, terwijl de houtzaagmolen „de Bruinvisch" van den heer H. H. Metzuy mede gevaar liep en de wieken reeds vlamvatten.

De Overschiesche brandweer bepaalde zich er toe „de Bruinvisch" te beschermen, waar zij zeer goed in slaagde. Omstreeks halftien stortten de wieken en de zware ijzeren as omlaag met een geweldigen slag, die den grond deed dreunen. Het mooie van den molenbrand was er toen spoedig af en de talrijke kijkers trokken langzaam af, sommigen met een nat pak, daar door het achteruitdringen, toen de wieken dreigden te vallen, eenige kijkers uit bet achterste gelid in de sloot terechtkwamen. Hedenochtend smeulden de puinhoopen nog. De molen enz. was te Rotterdam verzekerd voor ƒ 20.000, voor rekening van den aannemer. Eenige Rotterdamsche spuiten waren uitgerukt, doch haar hulp werd geweigerd.

Rotterdamsch nieuwsblad, 22 juli 1901
Omtrent den brand in den molen 'Oranje Nassau', Overschie, verzoekt men ons alsnog mede te deelen dat de brandspuit der firma A. Van Stolk & Zoonen, wier bemanning reeds meermalen met succes werkzaam was, 20 minuten vóór de Overschiesche brandweer ter plaatse was en het hoofdzakelijk aan de spuit der firma Van Stolk te danken is, dat de molen de 'Bruinvisch' behouden is gebleven. De molen was door den aannemer nog niet aan den heer J. P. Helmer opgeleverd. Hij was voor rekening van den aannemer voor f 30.000 in aanbouw verzekerd te Amsterdam (dus niet voor f 20.000 te Rotterdam). Ook het gereedschap der werklieden, ten getale van 7, was behoorlijk geassureerd. Het was een bijzonder fraaie houtzaagmolen en toegerust met de nieuwste zaagmachines enz.