Molen Polder Rijs-en-Daal, Baliemolen (2e), Overschie

Overschie, Zuid-Holland

Rotterdam, Zuid-Holland
Rotterdam-Laag-Zestienhoven en Oudendijk

scheprad 6,94 m Ø

Bovenpolder van Zestienhoven en Oudendijk/Hoge Molen/ Baliemolen*

De molen maakte deel uit van de drooggemaakte polders Zestienhoven en Oudendijk genaamd Rijs-en-Daal en de Bovenpolder van Zestienhoven en Oudendijk.
Vanouds de polders Zestienhoven in het noordwesten en Oudendijk in het zuidoosten.

De Oudendijkse polder werd bemalen door een molen die stond aan en uitsloeg op de Rotterdamse Schie, de latere Baliemolen zie dbnr 3426.

*De molen had eerst de functie van bovenmolen van de Oudendijksepolder.
Toen indertijd de polder Oudendijk en die van Zestienhoven samengevoegd werden, werd de functie van deze baliemolen dus de bovenmolen van de Bovenpolder van Zestienhoven en Oudendijk.

Op 23 augustus 1786 verleenden de Staten van Holland en West-Friesland aan de schout en ambachtsbewaarders van Zestienhoven en Oudendijk octrooi tot het bedijken en droogmaken van de uitgeveende landen in beide polders. Dit werk kwam spoedig gereed en zo was de droogmakerij ontstaan, die kortheidshalve de naam Rijs-en-Daal kreeg.

Zowel het deel Zestienhoven als het deel Oudendijk van deze droogmakerij had een eigen benedenvijzelmolen zie dbnrs 1853/1852. Deze molens sloegen uit op een circa 500m lange voorboezem, die met het polderwater van de Bovenpolder gemeen lag. Door een schepradmolen (de Baliemolen dbnr3426) werd dit water op de Rotterdamse Schie uitgemalen.

De Bovenpolder van Zestienhoven en Oudendijk is ontstaan door vereniging van de zuidelijke delen van beide polders, die niet in de droogmaking waren begrepen. De Bovenpolder werd bemalen door de Zestienhovense molen zie dbnr 1556.

De voorganger van deze molen verbrandde in 1899 door blikseminslag.
In 1900 werd de molen herbouwd door molenmaker de Bruin uit Overschie. De laatste molenaar was J. Merbis. De molen was ook seinmolen op de Schieboezem.
De molen was sinds 1917 overbodig en is toen door S. Ouwerkerk gekocht om als woning te gebruiken.
Ook deze molen is door een blikseminslag in 1919 volledig verbrand.

- "Verdwenen windmolens in Zuid-Holland", A.J. Marrenga-Stapff.
- Molens in oude ansichten, deel 2.

NB Bovenstaande klopt niet helemaal, de Polder Rijs-en-Daal en de Bovenpolder hadden gescheiden bemalingen.

Delftsche Courant, 22 april 1899:
"OPENBARE AANBESTEDING
Het bestuur van de Droogmakerij van Zestienhoven en Oudendijk, genaamd Rijs en Daal, zal op Maandag den 1en Mei 1899, des voormiddags 11 uren, in de 'Vergulden Koetswagen' te Overschie, in het openbaar aanbesteden:
Het weder opbouwen van den Watermolen, gelegen aan de Schie te Overschie, op de bestaande fundeeringmuren."